Ga naar de inhoud

0 – 6,27 km (dag 1): 

De regels voor het iedere dag joggen.
Heb ik die nodig?
Ja, maar niet al te veel.

Laten we beginnen met de meest voor de hand liggende regel: iedere dag betekent iedere dag. Geen uitzonderingen. In het weekend, op nationale feestdagen, in de winter bij extreme kou of gedurende de zomer wanneer de temperatuur hoog oploopt, er zal gejogd worden.

Vervolgens het joggen zelf. Alleen als mijn looptempo hoger ligt dan 7 minuten per kilometer telt het mee voor de afstand die ik afleg. Langzamer mag, maar dan ben ik aan het wandelen en dat registreer ik niet.

Komen we bij de afstand. Op dit moment wil ik minimaal 4,5 km per dag joggen. Tenminste, als ik dat in één keer doe. Bij een (of meerdere) rustpauze(s) tussendoor gaat de lat naar vijf kilometer.

Ik mag zo vaak een pauze nemen als ik wil, of als nodig is. Het kan dus zijn dat ik op een dag bijvoorbeeld in totaal acht kilometer onderweg ben, waarvan er met tussenpozen twee kilometer wandelend afgelegd worden. Het wandelen gaat af van het totaal.

Maar het kan ook zijn dat ik acht kilometer onderweg ben en er meer dan een uur over doe omdat ik na vier kilometer een kwartier of langer allerlei rek- en strekoefeningen. In dit geval gaat de acht kilometer in de boeken indien ik die oefeningen op dezelfde plek heb uitgevoerd.

Kortom:

  • iedere dag
  • alleen sneller dan 7 minuut p/km telt voor de afstand
  • minimaal 4,5 km, of 5 km indien er eerder gepauzeerd wordt

Voor de rest is alles toegestaan.

’s Ochtends twee kilometer joggen en het dan ’s avonds afmaken mag ook. Alleen telt dan nog steeds de regel dat er een onderbreking is geweest, dus is de minimale afstand voor die dag vijf kilometer.

Wanneer ik op een dag vijftien kilometer noteer, wil dat niet zeggen dat ik de tien kilometer kan ‘gebruiken’ om de volgende twee dagen niet te hoeven joggen.

De regels kan ik op elk moment herzien in het geval ik iets over het hoofd heb gezien.

Vandaag heb ik 6,27 km gejogged.

Daarna ben ik in de tuin achter het gras gaan maaien. Dat waren nog eens drie kilometer in wandeltempo.

In het gras vond ik een soort van libelle die niet wegvloog toen ik dichterbij kwam. Het beestje klampte zich aan mijn sleutelbos vast en liet zich niet wegjagen. Ik kon hem/haar van alle kanten op mijn gemak fotograferen. Pas later realiseerde ik me dat ze waarschijnlijk zo rustig was omdat het hele achtergedeelte ontbrak. Zou ik er met de grasmaaier overheen zijn gegaan?