Ga naar de inhoud

18799 – dinsdag

Een nieuwe poging.

Vogeltje, wat klim je hoog schreef ik zaterdag. Zomaar een blogje tussendoor over een boomklever die ik plots zag vanuit mijn studeerkamer. Vandaag las ik:

Together they watch a tree creeper ascend the trunk of an aspen, curling round and round in a helix. “There is much comfort and strenght,” Stenfalk muses, “to be found in birds.”

[p.165, Ship of Theseus, V.M. Straka]

Alweer ruim een jaar geleden ben ik hopeloos verstrikt geraakt in het nieuwe project van J.J. Abrams, S. genaamd. In grote lijnen komt het er op neer dat S. gevormd wordt door een boek met de titel Ship of Theseus dat geschreven zou zijn door V.M. Straka. Het jaar van uitgave is 1949.

We mogen er gerust van uit gaan dat dit boek nooit bestaan heeft (althans dat is mijn voorlopige conclusie), maar uitsluitend is geschreven (door Doug Dorst) als basisonderdeel voor dit veelomvattende project. Het boek is (zogenaamd) voorzien van een inleiding door F.X. Caldeira die het manuscript van dit laatste werk door V.M. Straka haast bij toeval in handen heeft gekregen. In deze inleiding wordt uiteengezet dat Straka een succesvol schrijver was maar wiens identiteit bij slechts weinigen bekend zou zijn. Caldeira geeft aan dat Straka dood zou zijn (vermoord?) hoewel zijn lichaam nooit gevonden is. Wat natuurlijk allerlei vragen doet oproepen.

In het project S. wordt het boek geleverd als zou het een exemplaar van de universiteitsbibliotheek zijn. Er staan stempels in van de data waarop het boek is uitgeleend en op de rug is een plakkertje met info hoe het boek is gerubriceerd. Erg authentiek allemaal.

En het gaat nog verder. Al vanaf de eerste bladzijde (inclusief de inleiding) wemelt het van de aantekeningen in de kantlijn. Ze zijn van een student (Eric) die obsessief onderzoek doet naar V.M. Straka en grote twijfels heeft bij dit laatste boek en de rol die Caldeira speelt. Blijkbaar leent hij het boek niet om mee te nemen maar leest hij het in de bieb waar hij het op een geheime plek bewaard. Daar wordt het gevonden door een studente (Jen) die er vervolgens haar eigen aantekeningen in gaat zetten. Op deze manier ontstaat er zelfs een conversatie tussen de twee die verder gaat dan geklieder in de kantlijn. Het boek zit vol met briefkaarten, briefjes, knipsels en zelfs een beschreven servet.

Problematisch is dat het niet meevalt om te onderscheiden hoe de commentaren in de marge gelezen moeten worden. Ze zijn namelijk niet allemaal op hetzelfde tijdstip geschreven. Er zitten verschillende lagen in, waarbij de gehanteerde kleuren wel iets van houvast geven maar het toch teveel informatie tegelijk is. Zeker met de ontelbare verwijzingen naar andere boeken of betekenisvolle gebeurtenissen en een constante stroom van complottheorieën over wie er nu wel of niet achter de identiteit of dood van Straka zitten.

Ik liep dus na een honderdtal pagina’s vast omdat ik alles in één keer wilde lezen. Daardoor verloor ik het overzicht.

Gisterochtend (ja, ik heb een paar daagjes vrij) ben ik echter opnieuw begonnen omdat het boek me blijft fascineren. Al die tijd heeft het op mijn bureau gelegen alsof het wist dat het slechts een kwestie van tijd was voordat ik het weer zou openslaan.

Mijn aanpak is nu als volgt:

 • allereerst ga ik het verhaal lezen zoals het door V.M. Straka zou zijn opgetekend;
 • daarna ga ik de inleiding door Caldeira opnieuw bestuderen plus alle voetnoten die hij opgenomen heeft;
 • als laatste ga ik proberen de aantekeningen door de twee studenten te lezen in de tijdsvolgorde die ik gevonden heb op de site Thoughts on S.:
  • Pencil – Eric’s notes when he was young, before he met Jen.
  • Black (Eric), blue (Jen) – Jen and Eric first meet and begin their discussions.
  • Green (Eric), red (Jen) – Jen and Eric’s relationship deepens
  • Red (Eric), purple (Jen) – Jen and Eric share deeper details of Straka and each other
  • Black (Eric), black (Jen) – final colors used

Op deze manier moet het me gaan lukken. En mocht ik opnieuw in een leesdip geraken dan zijn daar altijd de vogels nog voor ‘comfort and strenght’.