20101017

Afgelopen week kreeg ik de filmposter van de nieuwe film van Dick Maas onder ogen. Natuurlijk herkende ik meteen de goedheiligman.

Dacht ik. Maar ook voelde ik een soort van steek in mijn onderbuik. Dat er iets niet klopte. Een gevoel van onbehagen. Hetzelfde gevoel dat ik vroeger ook had tegen de tijd dat we richting 5 december gingen. De dreiging die uitging van de (toendertijd minder subtiel gebrachte) verwijzingen naar wat er eventueel ging gebeuren met de minder lieve kindertjes onder ons. Waar ik mijzelf (wie niet?) toch ook wel toe rekende.

Ik zal hier niet gaan ontkennen dat ik de nodige portie kattekwaad voor mijn rekening heb genomen. En het hele jaar hoorde daar de gebruikelijke straf bij, zoals zonder eten naar bed, geen zondagsgeld of een enkele keer zelfs een pak slaag, wanneer je gesnapt werd. Dat was soms vervelend, soms pijnlijk maar uiteindelijk altijd overkomelijk. Dit in tegenstelling tot wat er boven de hoofden van stoute kindertjes hing als het aan de zogenaamde kindervriend lag. Opsluiting in een stoffige jute zak en deportatie naar Spanje! Dat vooruitzicht was zeker in de jaren ‘60 geen pretje. Ik heb dus menig nacht wakker gelegen, mijn oren gespitst of ik niet iemand via het dak ons huis hoorde binnensluipen op weg naar mijn slaapkamer. Groot was altijd mijn vreugde wanneer ik ‘s ochtends iets in mijn schoentje zag liggen. Niet zozeer vanwege de omvang van het presentje, maar juist vanwege het feit dat het leek alsof ook dit jaar de Sint mij weer gunstig gezindt was. Opgelucht kon ik adem halen. Nog een aantal dagen mijn best doen en ik kon er weer een jaar tegen.

Dat gevoel dus. En het was eventjes terug toen ik die poster zag. Net zoals ikzelf eventjes terug was.

Maar dit is dus een andere Sint. De echte Sint. En het gevoel van naderend onheil is terecht. Want dit is de man die lang geleden op 5 december om het leven is gekomen. Vermoord is. En sindsdien uit is op wraak.  Bloedige wraak. Gaat dit zien!
Dit is het ware verhaal van DE SINT.
Vanaf nu hebben wij onze eigen Halloween. En niet op 31 oktober, maar op 5 december.

Kindertjes van Nederland, verberg je goed!
Het horror avondje is gekomen.

Eindelijk verheug ik me weer eens op de donkere dagen voor Kerstmis…

~ ~ ~

Klik hier voor de trailer

Lees hier over de commotie die er nu al rondom de film en filmposter is.

2 gedachten over “20101017

  1. Je schrijft er al zo mooi over. De angst die vele ouders je inboezemde in de vooravonden voor 5 december. Vele malen angstiger dan een poster van een horrorfilm. Ik kon het ook al niet laten om in de pen te kruipen.

Reacties zijn gesloten.