Ga naar de inhoud

20111113

Making the Difference…

Verscholen achter het tabblad gelabeld met ‘Act with Urgency’ vind ik mijn actielijst terug. Inmiddels zijn drie dagen verstreken sinds ik de lijst heb opgesteld. In de tussentijd heb ik er wel over nagedacht maar de map verder niet meer opengeslagen om te zien met welke actie(s) ik eens zou beginnen. Zou de urgentie nu al zijn weggeëbd? Terwijl ik direct na afloop van de workshop een nogal over-the-top statement via Twitter de wereld in stuurde. Was ik tijdelijk gevangen in het moment? Bevangen door het enthousiasme van Mark McGregor?

De waarheid is dat ik wel degelijk voel, dus nog steeds, dat de twee dagen intensieve training iets teweeg hebben gebracht. Ook bij de andere deelnemers (collega’s). Op het werk hebben we er de afgelopen donderdag en vrijdag al vaak over gesproken. En er is in ieder geval één collega die heeft aangekondigd de komende tijd regelmatig een paar dagen vrij te nemen om zich te gaan bezinnen over hoe hij nu in het leven staat. Over urgentie gesproken.

Wat doet het dan bij mij? Tot dusver merk ik dat het geleerde in die twee dagen veel langer resoneert dan bij vergelijke workshops. Het uit zich in het feit dat ik meer dan anders de neiging voel om het te delen met anderen. Niet alleen op het werk, maar ook thuis.
Tevens wordt het me ook duidelijker dat het belangrijk is om er daadwerkelijk een actieve draai aan te geven wil het geleerde op de lange duur beklijven. Het mag niet bij alleen woorden blijven. En in die zin snap ik mijn collega wel door ons allen deelgenoot te maken van zijn eerste stap op weg naar verandering. Op deze manier laat hij zien dat de urgentie die hij voelde nog steeds daar is. Bovendien laat hij zien dat zo’n eerste stap onconventioneel of afwijkend kan zijn. Wanneer hij hiermee een verandering in gang kan zetten, dan is het een logische stap. Dan mag je je niet langer verschuilen achter redenen waarom het allemaal niet kan.

De laatste reden om zijn drastische stap publiekelijk te maken is misschien wel gelegen in de sociale controle die hij zo over zich afroept. Gegarandeerd dat mede-cursisten hem zullen vragen hoe het uitpakt. Of hij er baat bij heeft. Of er daadwerkelijk iets verandert is. Hij zal zich moeten ‘verdedigen’ en introduceert op deze manier wat extra motivatie om aan de gang te gaan, en aan de gang te blijven. Want makkelijk zal het niet zijn. Althans volgens onze coach. Niets komt vanzelf.

Daarom ga ik het mezelf ook maar eens niet al te makkelijk maken, en ga ik bij deze mijn genoteerde acties met jullie delen. Ik zal pogen onder woorden te brengen wat ik er op die woensdagavond, toen ik nog volop in de flow zat, bij voor ogen had. En dan de komende tijd regelmatig verslag doen van waar ik sta in deze ons opgelegde ‘100 days challenge’. Oftewel, wat ga ik de komende 100 dagen doen om een verandering bij mezelf en misschien wel bij mijn omgeving teweeg te brengen?

Allereerst in ’t kort wat over de workshop (via mijn actielijst geef ik meer achtergrond). Hoofdzakelijk ging het om bewustwording over de verschillende rollen die we dagelijks hebben (manager, coach, netwerker, leider, verkoper op je werk, en bv. vader, zoon, partner, vriend, buurman, blogger tijdens je privé-leven). Hoeveel tijd je in deze rollen stopt, hoe je de wereld ziet, of je denkt dat je zelf in staat bent om veranderingen teweeg te brengen wanneer je niet tevreden bent, of wanneer je denkt dat het anders beter zou kunnen. En voornamelijk over hoe je een leider kunt zijn. Leider in de zin van voorbeeld, rolmodel, ‘voorganger’, visionair, wegbereider, etc. En dat zowel in de werk- als in de privé-sfeer.
Op het eind van deze workshop kregen we de taak om een A4 in te vullen n.a.v. de volgende stelling:

Within the next three months I’d like to act on and realize the following ideas:

Wat kwam er vervolgens uit mijn koker?
Benieuwd? Lees verder…

BEGIN MET EEN WEEKPLANNING
Om te voorkomen dat je op de dag zelf overvallen wordt om bepaalde zaken op te pakken waarvan je eigenlijk niet weet hoe belangrijk ze echt zijn, is het beter een weekplanning te maken. Zo overzie je beter waar je aan wil gaan werken en vermijd je activiteiten die teveel vanuit de waan van de dag ontstaan. Deze planning is voor zowel je werk- als je privé-leven. Het helpt je bij het onderscheiden van hoofd- en bijzaken. Wanneer je weet waar je naar toe wil, dan wordt het makkelijker te kiezen waar je dan aan moet werken.
‘It’s not about doing things right, but about doing the right things.’

DRINK MEER WATER – BETERE BALANS IN VOEDING
Het simpele feit dat ik totaal geen verstand heb van wat ik eet en drink houdt me dus onwetendheid over de effectiviteit van mijn voedingspatroon. Ik voel me over het algemeen sterk genoeg om de dingen te doen die ik doe. Maar is dat ondanks of dankzij wat en hoe ik eet? In de cursus kregen we tips over het zuiverende effect van water, maar ook over het verkwikkende effect wat het heeft op de helderheid van je denken op het eind van een lange dag. Onzin of zit er een kern van waarheid in? Ik ga me er de komende tijd in ieder geval meer in verdiepen. Niet alleen in ‘watermanagement’, maar in mijn totale voedingsgewoontes. Wie weet valt er hier veel te winnen.

VAKER SPORTEN EN DAGELIJKSE WORK-OUT
Het is niet alleen IQ en EQ wat belangrijk is, maar ook PQ. Waarin de P staat voor Physical. Wanneer je een denkbeeldige lijn trekt van links naar recht, en je stelt je aan de linkerkant alle negatieve zaken voor zoals dood, ziektes, ongemak enz., dan ligt aan de rechterkant het gebied van lichamelijke gezondheid en alle positieve bijkomstigheden. De meeste mensen zijn zich bewust van die negatieve linkerkant, maar doen in de praktijk niet veel meer dan uit de buurt blijven van die gevarenzone. Ben je niet ziek, dan ben je gezond. Dat is te simpel geredeneerd. In de cursus hebben we een lijst met punten gekregen waaraan we kunnen werken om onze lichamelijke conditie op een hoger peil te krijgen.

LEG VISIE EN MISSIE VAST
Wil je beter in staat zijn om de juiste keuzes te maken, dan moet je voor ogen hebben wat je uiteindelijk wil bereiken. Kijk ik naar mezelf dan geef ik altijd aan geen ambities te hebben, maar tegelijkertijd wil ik van alles. Dat kan een verlammend effect hebben dat je niet meer weet wat te doen en dus niets doet. Of dat je inderdaad van alles doet, maar dat het geen bevrediging geeft. Sta stil bij hoe je jezelf in de toekomst ziet en probeer dat te concretiseren. Het zal helpen om je weekplanning vorm te geven, en tegelijkertijd zal het je gemoedsrust te geven bij je keuzes. Het wordt duidelijker waarom je het ene laat liggen ten koste van het andere.

PRESENTEER JEZELF ALS LEIDER
Een leider kun je zijn op allerlei vlakken en momenten. Het is geen formele positie die je eerst moet innemen voordat je leiderschap kunt tonen. Wil ik iets bereiken dan zal ik allereerst initiatief moeten tonen om die eerste stappen te kunnen zetten. Daarna zal ik anderen om mij heen moeten laten zien waarheen ik wil gaan en zien of ik hen daarin mee kan krijgen. Dat doe je door het investeren in relaties en door te geven en nemen.

MAAK EEN BETERE TIJDSVERDELING BINNEN JE ROLLEN
Een week bestaat uit 168 uur. Dat geldt voor iedereen. Met die 168 uur moet je het doen. Het is dus belangrijk een goede afweging te maken in de verdeling van de uren die je aan je verschillende rollen besteedt. Nemen we het voorbeeld van de rollen op het werk (manager, coach, netwerker, leider, verkoper), en heb ik het idee dat het voor mijn ontwikkeling beter is dat ik meer ga coachen, dan moet dat ergens anders vandaan gehaald worden. Wees dus bewust van je huidige rolverdeling en waar je naartoe zou willen groeien. En bepaal dan een plan hoe daar te komen. Denk aan waarmee je moet beginnen, en waarmee te stoppen. Wat je meer moet doen in een bepaalde rol, en wat minder. En zet dan een eerste stap op weg naar verandering.

~~~~~

Zo, terugkijkend is het een flink blog geworden. Maar het moest er uit. Er is nog steeds urgentie om te beginnen. En dit was de eerste stap. Het delen met jullie dat ik de komende 100 dagen (en hopelijk langer) aan de slag ga met mezelf. Waar ik ga uitkomen en of het me lukt er ooit te komen zal moet blijken. Vooralsnog zal het vooral de zoektocht worden waar ik hier regelmatig over ga berichten.
Tenminste als jullie hierin geïnteresseerd zijn? Iemand bezwaar?
Of iemand zin om mee te doen?
Meer dan anders ben ik benieuwd naar jullie reacties.

10 reacties op “20111113”

  1. In eerste instantie ga ik proberen helder te krijgen hoe ik mezelf in de toekomst zie. Wie of wat zou ik willen zijn. Dat lijkt me (in mijn geval) al een flinke opgave. Vervolgens een plan opstellen hoe daar dan te komen. En daarnaast wat sleutelen aan mezelf om mijn fysieke conditie op een (nog) hoger peil te krijgen.
   Daar kan ik best een paar extra ogen (en een stok achter de deur) bij gebruiken 😉

 1. Wel benieuwd naar de concrete dingen die je wil veranderen/van plan bent. Klopt het dat wat ik nu lees de randvoorwaarden scheppen? Die randvoorwaarden moeten er voor zorgen dat je ……??

  Waar wil je uit komen?

  PS
  Ik ben zelf ook net gestart met een persoonlijke challenge. Ook ik heb hem op mijn blog gezet om een stok achter de deur te houden. Mijn chalenge is: minder woorden.

  Ik ga je volgen. Waar zet jij je ervaringen? in een nieuw blog. of nij de reacties op dit blog.

  1. Je hebt gelijk Jacob Jan, dit zijn nog maar slechts de contouren van waar ik aan wil gaan werken. Moet het allemaal nog verder in detail gaan uitwerken: waar ik naar toe wil, hoe ik daar naar toe wil, etc. Vooralsnog wil ik voor de verandering eens een keer kijken wat er daadwerkelijk gaat veranderen wanneer ik er een tijdlang daadwerkelijk tijd en energie in steek.

   Ik zal hier dan regelmatig (op z’n minst wekelijks) verslag doen van de zaken waaraan ik gewerkt heb, of waar ik dieper over heb nagedacht. Ik ‘koppel’ ze aan elkaar via de tags ‘100days’ en ‘zoektocht’.

   Wat betreft jouw challenge, kun je een linkje geven naar het betreffende blog? Dan ga ik je daar ook van dichtbij volgen (met een stok in de hand…).

 2. Stoere plannen! Ik denk dat iedereen er wel een stukje al uit herkent, maar dat het juist spannend is hoe je die verandering bij jezelf teweeg kan brengen en vast kan houden, op een manier dat het je nieuwe gewoonte patroon wordt. Want ohh… wat heb ik al gestoeid met takenlijsten om te zorgen dat ik niet verzand in ‘die kleine klusjes’ waar je mensen snel blij mee maakt (inclusief jezelf) en de grote dingen op de lange baan gaan… of mijn ‘watermanagement’ met flesjes, grotere glazen, tijdlimieten waarop iets op moest zijn… Oftewel, ik ben zeer nieuwsgierig naar de vervolgblogs! Succes!

  1. Het is voor mij ook niet de eerste keer dat ik hier mee aan de slag ga. Het is alleen alweer een heel lange tijd geleden. En dit was zo’n aanstekelijke coach dat het ditmaal veel langer (nog steeds) blijft nawerken. Dus de stoute schoenen aangetrokken en eens zien waar het schip deze keer gaat stranden. Of zou het lukken om er wat meer uit te halen dan gewoonlijk? Het is toch ook wel weer zonde als je achteraf zo weinig doet met die duurbetaalde trainingen 😉
   De vervolgblogs gaan er zeker komen. Ook al komt er niets van de plannen terecht, dan wil ik daar ook over bloggen. Misschien dat daar nog iets van te leren valt.

 3. Ik geloof dat ik liever inefficiënt blijf. Ik begrijp je hyperactieve stemming wel. Ooit heb ik ook zo’n training gehad. Het kan geen kwaad om kritisch naar je eigen effectiviteit te kijken, dus succes!

  1. Ook voor mij is dit niet de eerste keer. Maar, zoals je zegt, het kan nooit kwaad om jezelf onder de loep te nemen. Ik weet niet of ik meer efficiënt wil worden. Wat ik wel weet is dat ik soms nogal weinig productief kan zijn omdat ik niet kan kiezen uit de dingen die ik zou willen doen. Daar valt wel wat te verbeteren.

 4. Zo, heftig. Best confronterend lijkt me. Knap dat je het ook nog weet te vertalen naar een (zeer persoonlijke) blogsessie. Ik ben benieuwd naar de vervolgblogs. Succes!

  1. Thanks. Ik ben zelf ook wel benieuwd hoe het uit gaat pakken. Maar ik vond het wel eens een keertje leuk om dat proces nu wat meer verplichtend te maken. Plus dat je het later terug kunt lezen is misschien ook wel verhelderend. Wat er dan ook van gekomen is. Ik ga in ieder geval proberen elk weekend een update te geven.

Reacties zijn gesloten.