Ga naar de inhoud

20140608

#YesAllMankind: 

Vanochtend las ik een blogpost met als titel ‘Vrouwen moeten altijd op hun hoede zijn‘. De schrijfster (Noor Labansdochter) somt een aantal slechte ervaringen op die zij heeft gehad met mannen. Niet zozeer in of beperkt tot een relatie, maar net zo goed in het dagelijks leven, bijvoorbeeld het plotseling ‘opgesloten’ zitten als vrouw in een treincoupé vol met opgewonden voetbalsupporters.

Het stuk was een reactie op een blogpost waarin werd aangehaald dat niet alle mannen seksistisch zijn in de manier waarop de #YesAllWomen beweging (die is ontstaan na de Isla Vista Killing) dat schijnbaar probeert duidelijk te maken. Zelf heb ik dat gevoel niet wanneer ik incidenteel lees wat er onder die hashtag gepost wordt. De aanleiding is ronduit verschrikkelijk en ik heb dan ook geen enkele moeite met affiches waarin duidelijk wordt gemaakt dat vrouwen er niet om vragen verkracht te worden. Nooit. Zelfs niet door de soort van kleding die ze dragen.

Bij de reacties onder de blogpost kwam ik het volgende tegen:

You say not all men are monsters?
Imagine a bowl of M&Ms.
10% of them are poisoned.
Go ahead, eat a handful.
Not all M&Ms are poison.
#YesAllWomen

Ik wist niet precies wat ik hier nu van moest denken. Staat hier nu dat alle mannen monster zijn, of juist niet? Mijn antwoord, los van deze aangehaalde stelling, is dat niet alle mannen monsters zijn in de zin dat ze het liefst een vrouw verkrachten mocht zich de gelegenheid voordoen. Dat is te kort door de bocht. Maar juist het feit dat er wel degelijk mannen rondlopen die vrouwen kwaad willen doen in welke vorm dan ook, maakt het zo moeilijk om er op een correcte manier over te discussiëren.

Het werd nog gecompliceerder bij de reacties onder de blogpost toen er gesuggereerd werd om ‘men’ (de mannen dus) in het citaat te vervangen door bijvoorbeeld ‘joden’ of ‘moslims’. Dit om aan te tonen dat de logica die #YesAllWomen gebruikt verdacht veel lijkt op wat bepaalde extremisten doen om hele bevolkingsgroepen in een verdoemhokje te plaatsen.

Dit vond ik ergens wel jammer omdat het in de blogpost vooral ging over de in mijn ogen terechte angst die er bij vrouwen heerst ten opzichte van mannen. Er werd tenslotte niet beweerd (ik heb het althans niet zo gelezen) dat alle mannen ‘fout’ zijn. Maar wel dat alle vrouwen in theorie moeten oppassen omdat ze altijd wel een man tegen kunnen komen die ‘fout’ is.

Ja, ik besef dat dit een negatief beeld is wat ik zo schets. Echter als man zijnde kan ik niet zonder de waarheid (of misschien beter, ‘mijn realiteit’) geweld aan te doen, beweren dat vrouwen zich geen zorgen hoeven te maken en dat ze gerust bij nacht en ontij in hun eentje over straat kunnen gaan. Daarvoor heb ik genoeg mannen ontmoet die bij een biertje (teveel) mij soms deelgenoot maakten wat hun beeld was van ‘de vrouwtjes’. En dan heb ik niet eens de extreme varianten van mijn gendercollega’s leren kennen. Daarvoor hoef je alleen maar elke dag de nieuwsberichten te volgen.

Dat gezegd hebbende ben ik aldus somber gestemd voor wat betreft dat gedachte-experiment om ‘mannen’ te vervangen door ‘joden’ of ‘moslims’. Of door elke groep van mensen die een verdachte status hebben (terecht of onterecht). Want ik denk dat het waar is. Het betekent niet dat de aangehaalde groep (mannen, joden of moslims) in zijn geheel een gevaar vormt. Nee, er wordt gezegd dat er binnen die groep exemplaren kunnen zijn die een gevaar vormen. Niet per se vanwege hun man, jood of moslim zijn. Nee, vanwege hun zijn op zich. Men is namelijk niet alleen maar man, jood of moslim.

Er lopen meer monsters rond op deze wereld dan we misschien geneigd zijn toe te geven. De gradatie van het monster-zijn kan hooguit verschillen, helaas maakt dat het gegeven niet minder triest dat hoe men de groepen ook indeelt, er altijd wel één of meerdere rotte appels tussen zitten.

We moeten dus altijd op onze hoede zijn. Voor de ander. Het is jammer genoeg nog steeds niet zo dat iedereen te vertrouwen is.

Life is like a box of M&M’s.
You never know what you’re gonna get.
#YesAllMankind


5 reacties op “20140608”

 1. Onlangs werd ook mannenmishandeling onder de aandacht gebracht, onder meer door dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=u3PgH86OyEM
  Het klopt inderdaad dat ik me als meisje af en toe wat onveilig voel over straat en dat ik niet graag ’s nachts alleen naar huis fiets in Gent (enkele jaren geleden werd ik eens tegengehouden door 4 jonge mannen die de weg naar de hoeren zochten…)
  Ik heb overigens geen erg duidelijke mening over zo’n vrouwengroepen. Er worden bijvoorbeeld ook veel klachten gemeld over mannen die naar vrouwen fluiten. Dan denk ik: tsjah, dat is een compliment. Maar tegelijkertijd denk ik ook: van vrouwen wordt niet veronderstel dat ze naar mannen fluiten.
  Sowieso dus nog een lange weg te gaan…

  1. Ik denk ook dat er een lange weg is te gaan voordat de uitbanning van welke vorm van mishandeling dan ook een feit is. Mijn punt is vooral dat je de ‘mishandelaars’ niet zozeer moet zoeken door bepaalde groepen te identificeren waar ze in voor zouden komen en dan vervolgens de hele groep verdacht maken.

   1. Ik geef je volkomen gelijk wat betreft die veralgemening! ‘k Heb hierboven een beetje naast de kwestie geantwoord – ‘k Moest eigenlijk gewoon aan dit filmpje denken omdat altijd de mannen geviseerd worden.

  1. Dank je 🙂
   Ik vind het een moeilijk onderwerp, en ik denk altijd weer dat ik als man niet seksistisch ben. Of dat waar is zul je aan de vrouwen moeten vragen waar ik in mijn leven mee in contact ben gekomen. En het is iets waar je constant op alert dient te zijn. Bij jezelf maar ook bij anderen.

Reacties zijn gesloten.