Ga naar de inhoud

20150324 – donderdag

Hoe doet de slang?
Het was altijd een leuk spelletje met de kleinkinderen wanneer het mijn beurt was om ze naar bed te brengen. Hoe doet de koe? Boeh! Hoe doet de eend? Kwekkwek! Hoe doet de kikker? Kwaak! Hoe doet de hond? Woef! Hoe doet de kat? Miauw! Enzovoorts. Om altijd te eindigen met de slang. Hoe doet de slang? Sssss… sssss… Steeds zachter zodat ze zichzelf in slaap wiegden. Welterussssten jongenssss…..

Geruisloos verliet ik dan hun slaapkamer en vroeg me eenmaal beneden wel eens af hoe die slangen nu precies met elkaar communiceren. Binnenkort krijg ik de kans om hier misschien wat meer over te weten te komen. Voor een blogtournee mag ik namelijk het boek De man die de taal van de slangen sprak lezen.

In De man die de taal van slangen sprak weet Andrus Kivirähk de ongeschreven grenzen van de gevestigde genres te verbuigen en een geheel eigen invulling te geven. Kivirähk beschrijft met een gezonde dosis zwarte humor een verzonnen verleden, dat symbool staat voor onze huidige samenleving. Het verhaal vormt een maatschappijkritische allegorie over het vervallen van traditie en identiteit, het vervagen van de eeuwen en het verdwijnen van werelden. Het boek was een bestseller in Frankrijk. Het werd door Le Monde uitgeroepen tot beste summer read van het jaar.

De man die de taal van slangen sprak is een van de allerbeste hedendaagse romans over eenzaamheid. Het grote talent van deze jonge schrijver uit Estland is zijn vermogen om de lezer te laten lachen over zeer complexe zaken. Alles is doordrenkt van een opmerkelijke helderheid en urgentie, alsof de lezer de taal van de slangen zelf spreekt zonder het zich te realiseren. Wonderbaarlijk, in alle betekenissen van het woord.
[Le monde des livres]

De blogtour start op 18 mei en duurt vier weken:

19 mei: Weemoed om een verdwijnende wereld – Bibliothecaris in blog
21 mei: De man die de taal van de slangen sprak – Boekenvlinder
25 mei: De man die de taal van de slangen sprak – Janneke / Curledupbook
27 mei: De man die de taal van de slangen sprak – De wereld van Hendrik-Jan
29 mei: De wereld draait door – PETEPEL vrijetijdsblogger
1 juni: http://verbeelding.org/
3 juni: www.hetkraaienvandehaan.wordpress.com
5 juni: www.lalageleest.wordpress.com
8 juni: http://perfecteburenleesclub.blogspot.nl/
10 juni: http://boekenz.nl/
12 juni: https://laurasbookjournal.wordpress.com/

3 reacties op “20150324 – donderdag”

  1. Heerlijk die link naar de tijd van vroeger 🙂 En fijn dat je zo’n tijdje tevoren laat weten dat je aan een blogtour deelneemt en met welk boek… effe opsnorren en zien of het was is, eventueel lezen en me een mening vormen vooraleer ik die van anderen lees 🙂 Dank je!

Reacties zijn gesloten.