20150607-2

50books – jaar 2015 – vraag 23: 

Vandaag dan eindelijk aandacht voor de vraag waarvan je wist dat hij ooit ging komen. De vraag die schijnbaar altijd aan bod moet komen wanneer je de boekliefhebber met zijn/haar hobby confronteert. Kan die vraag dan op #50books ontbreken? Ja, dat kan. Ik ga er gewoon een kleine twist aan geven zodat de vraag weer als nieuw is. Want wees eerlijk, ofwel je hebt die voor de hand liggende vraag allang (misschien wel vaker dan je lief is) beantwoord, ofwel iedere keer wanneer je die weinig inspirerende vraag voorbij ziet komen haak je geeuwend af.

Wat is dan die vraag, zul je denken? Nog heel even geduld alsjeblieft. Eerst wil ik wat vertellen over een interview met Jhumpa Lahiri (schrijfster van o.a. The Namesake) waar ik bij aanwezig was. Zij vertelde toen over haar beslissing om te verhuizen naar Italië en het voornemen om de Italiaanse taal eigen te maken. Het was een vorm om zich via deze nieuwe taal opnieuw uit te vinden. Als schrijfster maar ook als mens. Eigenlijk, zo gaf zij toe, had ze nooit een moedertaal gehad. Geboren in Engeland als kind van Indiase immigranten maar opgegroeid in de VS was het Engels/Amerikaans haar voertaal. Doch vooral haar moeder was het die de Indiase wortels niet wilde verloochenen en zodoende ging het gezin regelmatig voor langere tijd op familiebezoek in India. In die zin bleef het Indiaas minstens zo belangrijk voor haar. Echter in geen van beide talen voelde zij zich compleet thuis.

Ik vond haar verhaal erg boeiend en had er best meer over willen horen dan ze er tijdens het interview de kans voor kreeg. Later, in de trein naar huis, bedacht ik me dat ik op dat moment meer geïnteresseerd was in wat deze schrijfster te vertellen had dan dat ik zin had om romans van haar te lezen. Het is een ervaring die ik wel vaker heb wanneer ik bijvoorbeeld een auteur op tv in een programma of documentaire zie, of dat ik er een artikel over lees. Wat nu als ik de kans kreeg om eens een tijdje met die auteur door te brengen in plaats van zijn/haar boeken te lezen?

En dat brengt me bij de vraag van vandaag. Wees gerust, dat is dus niet: Als je moest kiezen, welk boek zou jij dan meenemen naar een onbewoond eiland? Nee, vandaag laten we de boeken even voor wat ze zijn en richten we ons op de schrijvers.

Vraag 23:
Als je mag kiezen, met welke auteur zou jij dan een week op een onbewoond eiland willen doorbrengen?

Gemakshalve geef ik je de mogelijkheid om ook reeds overleden auteurs uit te nodigen. In levende lijve, vanzelfsprekend. Maak je van de gelegenheid gebruik om alles te weten te komen van je favoriete lievelingsschrijver, of is er soms een schrijver waarvan je eigenlijk weinig tot niets gelezen hebt die je desondanks heel interessant lijkt? Ga je voor lange gesprekken over de boeken die hij/zij geschreven heeft of ben je veel meer benieuwd naar hoe de auteur in het leven staat? Kies je noodgedwongen voor een schrijver die wat te zeggen heeft, of laat je je niet afschrikken door die introverte man/vrouw waarvan het maar de vraag is of die uit zijn/haar schulp kruipt? Lijkt het je wel wat om allerlei schrijftips te leren omdat je diep van binnen ook wel aan een boek wilt beginnen of kies je als heimelijke groupie voor de schrijver/schrijfster die je woest aantrekkelijk vindt? Maar het kan natuurlijk ook dat je veel liever in je eentje op dat verlaten eiland een paar dagen doorbrengt. Lekker even weg van alle drukte en verplichtingen. Als dat het geval is ben ik erg nieuwsgierig te weten welk boek je dan mee zou nemen.


11 gedachten over “20150607-2

  1. Opmerkelijk. Zo goed als iedereen die heeft geantwoord, wil op zijn minst in eerste instantie helemaal niet met een schrijver op een onbewoond eiland zitten. Er zijn verschillende redenen voor maar toch is het op zijn minst opmerkelijk te noemen.

    • Dat viel mij ook op. Ik vond jouw invulling trouwens wel origineel. Ruimte scheppen zodat je lievelingsauteur weer iets nieuws kan schrijven.
      Zelf zou ik het best wel eens willen om met een auteur een weekje op een eiland door te brengen.

        • Als ik nu zou moeten kiezen zou het Leo Babauta zijn omdat ik midden in zijn boek over het aanleren van nieuwe gewoontes zit. Maar het mag ook één van die ontelbaar veel andere goede auteurs zijn die mij sinds mijn jeugd weten te verblijden met van die geweldige literatuur. Ik zou ze allemaal wel een voor een nader willen leren kennen.

Reacties zijn gesloten.