Ga naar de inhoud

20151112

Leren lezen

 

Op het terrein van de survivalclub waar ik train is een hindernis die ze de rollade noemen. Het bestaat uit een net dat om een houten balk is gewikkeld. En deze balk hangt tussen twee bomen in. De bedoeling is dat je jezelf aan het net omhoog trekt en er probeert overheen te klimmen.

Dat valt niet mee. Ondertussen hebben we dan wel geleerd hoe we een zogenaamde swingover moeten uitvoeren om veilig en/of wel snel over een balk te gaan, maar het is een stuk moeilijker wanneer deze balk (vooral in het midden) een stuk dikker is vanwege bijvoorbeeld zo’n net.

En had ik al vermeld dat de balk ook nog eens draait? Van een afstand lijkt het op een stuk vlees aan het spit.

Gisteravond waren we om beurten bezig om deze hindernis te overwinnen. Zonder succes. Goed grip krijgen in het net lukte nog wel, maar daarna bleek het onmogelijk om met benen of armen zo ver over het dikkere gedeelte heen te komen dat je jezelf boven op het net en balk wist te manoeuvreren. En op die spaarzame momenten dat je het bijna voor elkaar had, draaide de balk plots waardoor je ineens weer onderaan kwam te hangen.

We zijn blijkbaar nog niet sterk of behendig genoeg.

Ietwat beteuterd stonden we deze nederlaag te verwerken toen een van de jeugdtrainers voorbij kwam rennen en als onderdeel van zijn eigen oefenprogramma deze hindernis nam. Zonder enige moeite. Via de zijkant van het net, waar de verdikking het minst is, en ruimte in het net om er je voet in te zetten.

Verbaasd keken we elkaar aan. Mocht dat ook? Moest je niet per se via het moeilijkste gedeelte in het midden?

Was dit niet valsspelen? De reactie van de trainers was duidelijk. De opdracht is om over de balk met net te gaan. Nergens staat dat je verplicht de meest moeilijke weg moet volgen. Nergens staat dat het verboden is de meest makkelijke weg te kiezen. Het komt aan om de hindernis ’te lezen’ voordat je er aan begint.

We zijn blijkbaar ook nog niet slim genoeg.