Ga naar de inhoud

20160221 – zondag

Meer lezen is meer schrappen

Lolly Daskal. Ik had nog nooit van haar gehoord. Maar ik schijn daarmee zo’n beetje een van de weinigen op deze aardkloot te zijn, want ga maar na:

Lolly Daskal has built a following of more than 935,000 people and organizations on Twitter, and more than 22 million followers on LinkedIn. These social media outlets act as a living bridge to her clients—the important people she coaches and works with—and to the public at large;
Lolly has written thousands of articles and columns for a variety of online media;
Lolly is founder of Lead from Within, a global leadership, executive coaching, and consulting firm;
Lolly is Leadership coach, Consultant, Facilitator, Speaker, Author and Trusted advisor.

enzovoort enzoverder (bijvoorbeeld 192.000+ tweets versturen)

Oh ja, vergeet ik bijna het belangrijkste te vermelden. Althans, het is de reden dat Hendrik-Jan haar aanhaalt in zijn blogpost met de nieuwe #50books vraag van deze week. Lolly Daskal leest ook nog eens iedere dag een boek. Let op, ik zeg niet dat ze iedere dag leest. Nee, ze leest iedere dag een compleet boek. Van begin tot eind. En dat al 30 jaar lang. (Dat zijn bijna 11.000 boeken voor wie het hoofdrekenen niet machtig is of geen rekenmachine bij de hand heeft.)

Confession: I love books.
For over 30 years, I’ve read a book a day.
[uit: How to Read 365 Books in a Year — or at Least Read Every Day]

Haar geheime tip? Twee uur eerder opstaan en dan lekker gaan lezen. Laat ik voor de verandering eens flink kort door de bocht gaan. Ik geloof er geen bal van. Niet dat ze de afgelopen 30 jaar echt iedere dag een boek erbij heeft gepakt. En ook niet dat het haar altijd is gelukt om het boek waar ze die dag in begonnen was helemaal uit te lezen. Je moet dan ofwel heeeel snel kunnen lezen ((Ooit dacht ik het ook te kunnen, snellezen.)), of heeeel dunne boekjes lezen, of heeeel simpele lectuur lezen. Zoiets. Dan misschien. Heel misschien.

Eigenlijk moet ik me helemaal niet druk maken om wat Lolly allemaal kan en doet.

Confession: I love books.
For over 40 years, I’ve read books.
[uit: Het meer dan gemiddelde leven van Peter Pellenaars]

Ik lees ook boeken. Helaas niet iedere dag. Gewoonweg omdat er ook andere zaken zijn die ik leuk vind om te doen, of die moeten gebeuren. Ik zou best meer willen lezen en in sommige periodes lukt dat ook wel. Gelukkig lees ik meer dan pakweg zo’n vijf jaar geleden.

Ergens in 2010 realiseerde ik me dat de tijd die ik aan lezen besteedde geleidelijk aan minder was geworden. Ook de concentratie die bij goed begrijpend lezen hoort kon ik nog maar voor korte tijdsspannes opbrengen. Er was teveel digitale afleiding in mijn dagelijks leven geslopen. Ik nam het besluit om meer te gaan lezen.

Mijn geheime tip? Iets anders niet meer doen.

Ik had niet de illusie dat ik ergens een verborgen laatje met extra tijd vandaan kon toveren. Dus zat er niets anders op dan mijn toenmalige tijdsbesteding in kaart te brengen om vervolgens te gaan schrappen in zaken die ik wilde inleveren voor het lezen.

Want dat is de kern. Accepteren dat je niet voor alles tijd hebt, maar dat je wel de (vrije) tijd die je hebt kunt invullen met de zaken die voor jou belangrijk zijn. Ben je eerlijk naar jezelf dan zul je ontdekken hoe hoog lezen bij jou op je prioriteitenlijstje staat.

Wees gewaarschuwd, het kan confronterend zijn.

~ ~ ~

Dit is een bijdrage voor het #50books initiatief dat in 2016 door Hendrik-Jan de Wit wordt verzorgd.

Vraag 8
Hoe maak jij tijd om te kunnen lezen?

6 reacties op “20160221 – zondag”

 1. Poehé… een boek per dag door 2 uur vroeger op te staan… ook ik plaats daar vraagtekens bij tenzij je een boek neemt van zo’n gemiddeld 150 à 200 pagina’s maar driewerf helaas zo staan er niet al teveel tussen de boeken die ik wil lezen dus… Maar bon, het blijft een feit dat je om te lezen tijd moet maken ☺

  1. Het zou natuurlijk best kunnen, een boek per dag. Maar echt iedere dag? En dan 30 jaar aan één stuk?
   Bij mij is het trouwens ook zo dat het gros van de boeken die ik wil lezen nogal fors zijn uitgevallen. Daar gaat best wel wat tijd in zitten om die goed gelezen te krijgen.

 2. Misschien verstaan wij iets anders onder ‘lezen’. Ik heb een vriendin die, omdat ze in verschillende nationale comités voor jeugdboeken zit, honderden boeken per jaar leest. Haar genre is ‘young adults’ dus dat zijn geen prentenboeken maar echt stevige romans etc. Ik denk dat ze soms meer scant dan leest maar ook dat ze heel snel kan lezen en dat ze iedere dag een paar uur besteedt aan lezen. En dat los van haar baan (ze wordt niet betaald voor die comités). Ze zat een paar jaar geleden als op meer dan 300 en ik denk dat het aantal nu hoger ligt.
  Misschien word je ook sneller en ‘beter’, hoe meer je het doet? Even los van het blablaverhaal van deze mevrouw dan, he. 🙂

  1. Ja, het zal wel zoiets zijn. Het soort boek en wat je eruit wil halen.
   Voor het lezen van literatuur/fictie zie ik niet het nut om in recordtempo een boek te willen lezen. Lezen zie ik toch echt als een onthaastende ervaring, waarin kwaliteit (van de leeservaring) hoger staat dan kwantiteit (het aantal pagina’s of boeken).

  2. Je vriendin doet dan aan snellezen. Ik geloof niet zo sterk in snellezen. Dan lees ik liever traag een boek en geniet van de tekst en lees ik maar wat minder…
   Ik merk persoonlijk dat een roman van 250 pagina’s best in een paar uurtjes te lezen is. Een kloeke roman van Dostojevski of Proust lees je niet in enkele uurtjes. Dan is het lezen van 1 boek per dag best een lastige opgave.

Reacties zijn gesloten.