Ga naar de inhoud

20170213 – maandag

Waar rook is was gelukkig geen vuur

De hovenier die bij ons nieuwe huis bezig is met orde in de tuin te scheppen (en een hoop troep eruit) schijnt ook lid te zijn van de vrijwillige brandweer. Dat hoorden wij vorige week. En blijkbaar is het voor hen erg moeilijk om aan geschikte locaties te komen waar zij kunnen oefenen. Daarom de vraag of zij ons leegstaande huis een keertje mochten gebruiken nu de verbouwing toch nog moet beginnen.

Toen we ons ervan verzekerd hadden dat daarbij de woning niet in de fik werd gestoken of compleet onder water zou worden gezet stemden we vanzelfsprekend in met dit verzoek. Het belang van goed getrainde brandweerlieden lijkt me evident en daar willen we graag een bijdrage aan leveren.

Deze avond was het zover. Voordat het team vrijwillers zou arriveren werd ons huis door de hovenier-die-nu-brandweerman-was helemaal onder handen genomen. Samen met een collega sjouwden ze vier rookmachines naar binnen die binnen de kortste keren ervoor zorgden dat je in geen enkele kamer nog een hand voor ogen zag. Enkele felle rode lampen gaven aan waar een hittebron was. Ook werden er twee poppen gevuld met zand in de woonkamer en in de badkamer geplaatst. Dit waren de bewoners die gered moesten worden. Een geluidsband die afgespeeld werd waarop iemand continu om hulp riep gaf dit alles een sinister sfeertje. Het was niet moeilijk voor te stellen dat hier echt iets aan de hand was.

Om te voorkomen dat voorbijgangers of nabije buren 112 zouden gaan bellen was de oefening natuurlijk vooraf bekend gemaakt en stond er een bord in de tuin. Zonder dat zou je zweren dat ons verlaten huis door vandalen in de hens was gezet want de rook stroomde op verschillende plaatsen in dikke wolken naar buiten. Heel vreemd om je nieuwe huis er zo bij te zien staan.

Voor de vrijwillige brandweer die inmiddels was gearriveerd bleek het een geweldige plek te zijn om te oefenen. Omdat de locaties zoals gezegd spaarzaam zijn weten de meeste leden vaak al waar ze naar toe gaan of hoe het huis van binnen in elkaar zit. Nu was het voor hun allemaal nieuw. Na afloop kwam er daarom al snel een verzoek of ze binnenkort nog een keer met een ander team konden langskomen. Ook hier hebben we ja tegen gezegd. Laat ze ons huis en de weg er naar toe maar goed leren kennen. Je hoopt dat het nooit nodig is, maar kwaad kan het niet.

2 reacties op “20170213 – maandag”

  1. Goh, goed dat ze er de weg leren kennen maar laat ons inderdaad hopen dat het nooit nodig zal zijn. Toch wel apart hoor om je huis ter beschikking te stellen … chapeau! Ik weet niet of ik daar zo happig zou op zijn.

Reacties zijn gesloten.