Ga naar de inhoud

20181022

De drie dagen regel

Ergens las ik deze week de antwoorden op een vraag van iemand die wilde weten of het wel goed is om iedere dag te gaan hardlopen. Tussen alle reacties viel er eentje op. Het was van een man die aangaf dat hij de voorkeur gaf aan de drie dagen regel in plaats van de verplichting om iedere dag te gaan.

De drie dagen regel.

Ik had er nog nooit van gehoord en kon me er ook niet meteen een beeld bij vormen. Zou het drie dagen hardlopen zijn en dan verplicht een dag uitrusten? Of om de drie dagen gaan hardlopen? Nee, het zat anders in elkaar (tenminste, zo is het blijven hangen in mijn herinnering):

  • nooit meer dan drie dagen achter elkaar hardlopen
  • nooit meer dan drie dagen achter elkaar niet hardlopen

Het had even tijd nodig om te bezinken. Maar hoe vaker ik er over nadacht, hoe beter ik vond dat de regel in elkaar zat.

Mocht je heel fanatiek willen trainen dan kon je drie dagen op rij gaan, een dag uitrusten en de volgende dag opnieuw drie dagen achter elkaar gaan rennen voordat je weer een dagje pauze moet nemen.

Tijdens een loopdip kun je het omgekeerde hanteren. Een dagje hardlopen gevolgd door drie dagen rust. Enzovoort.

Maar de varianten zijn welhaast onbeperkt. Zolang je maar de drie dagen regel niet overtreedt:

  • nooit meer dan drie dagen achter elkaar hardlopen
  • nooit meer dan drie dagen achter elkaar niet hardlopen

Vandaag realiseerde ik me dat deze regel natuurlijk niet beperkt hoeft te blijven tot het hardlopen. Het past ook prima bij andere activiteiten. Of bij het eigen maken van nieuwe gewoontes.

Ik vind de regel verder veel sterker dan wat ik een aantal jaar geleden bij Leo Babauta las in Zen Habits:

It’s OK to miss one day, but never miss two days in a row. […] Use the missed day as feedback that your habit method needs to be adjusted.
[p.70-71, Zen Habits, Leo Babauta]

De drie dagen regel geeft meer mogelijkheden om te kunnen schakelen tussen versnelling of vertraging en alles wat daar tussen zit. Dat houdt je aan de gang, terwijl de regel bij Leo Babauta tot een voortijdig einde kan leiden wanneer je de tweede dag ook in gebreke blijft.

Misschien moet ik deze regel eens gaan toepassen op mijn bloggedrag bedenk ik me nu opeens.