Ga naar de inhoud

20181027

Nu het er steeds meer op lijkt dat de opgepakte verdachte daadwerkelijk de #MAGAbomber is duiken er overal verhalen over hem op in de media. Niets nieuws onder de zon. Zo is daar ook een vrouwelijk politiek analist die regelmatig op televisie komt. Zij roept nu Twitter ter verantwoording waarom er niet is ingegrepen toen de persoon die is opgepakt een bedreiging aan haar adres op twitter plaatste met als afsluiting ‘Hug your loved ones real close every time you leave you home’. Voor Twitter was het geen reden om het account te sluiten of z’n minst de tweet te verwijderen:

Ik blijf dat vreemd vinden. Ja, vrijheid van meningsuiting staat voor mij ook voorop maar waarom kan een platform als Twitter niet gewoon striktere regels hanteren als het om bedreigingen gaat? Dat staat toch los van een meningsuiting? Er is wat mij betreft een verschil tussen ‘ik ben het godverdomme niet met je eens’ en ‘ik zal je godverdomme eens op komen zoeken en laten voelen wie hier de waarheid in pacht heeft’. Laat als een experiment eerst eens dat tweede voorbeeld verwijderd worden en dan kan later bekeken worden of het nodig is om zo’n eerste voorbeeld ook te verwijderen. Het kan goed zijn dat ondertussen een hoop tweeps afscheid hebben genomen van Twitter omdat ze daar niet meer ongeremd uit hun dak kunnen gaan. Een positief collateral damage effect, zeg maar.


Bij het boodschappen doen nam ik meteen enkele grote zakken pepernoten mee voor mijn collega’s in Cluj die er helemaal weg van zijn. Zeker die met een chocoladelaagje. Op de verpakking Sinterklaas en pieten. Gekleurde pieten welteverstaan. Geen zwarte pieten. En zo hoort het ondertussen. Daar hoeven we allemaal niet zo verkrampt over te doen. Er gaat geen traditie verloren. We passen ons als moderne burgers aan aan moderne tijden. Hoe moeilijk kan dat zijn?

Omdat ik zelden of nooit bij de Albert Heijn kom heb ik de VOC pepernoten niet gezien. Die zou ik hebben laten staan. Wat een domme actie. En dan vervolgens krantenkoppen en doorgeslagen PVV’ers die gillen dat na Zwarte Piet nu de pepernoten aan de beurt zijn. Nee, de pepernoten zijn niet aan de beurt. Die mogen gewoon blijven. Het is die belachelijke VOC toevoeging die kant noch wal raakt. De pepernotenfabrikant in kwestie ziet zelf geen probleem:

“Of ze mogelijkerwijs dingen hebben gedaan die niet door de beugel kunnen, dat weet ik niet.”

~ ~ ~

Bij de kapper vanochtend zat een man naast me die in druk gesprek was met zijn knipster van de dag. Zij vroeg hem of zijn vrouw nog steeds tevreden was met het nieuwe kapsel dat haar was aangemeten eerder deze week. En of hij het ook mooi vond. Had zijn vrouw dan een nieuw kapsel gekregen? was zijn wedervraag. Dat was dus echt zo werd door ook een andere knipster verzekerd. Nou, het was hem niet opgevallen. Hij had eigenlijk nooit door wanneer zij naar de kapper was geweest. Waarom zou hij daar rekening mee moeten houden? Het gesprek ging al snel over op het weer en het verzetten van de klok dit weekend.