Ga naar de inhoud

20191021

Man in rouw

Het is bijna intimiderend hoe dwingend Cave meteen de aandacht opeist, en het onmogelijk maakt tijdens het luisteren met ook maar iets anders bezig te zijn dan dat.
[Leon Verdonschot in De Groene]

Ik luister naar Ghosteen, het nieuwe album van Nick Cave. En het klopt wat Leon Verdonschot schrijft in zijn recensie Man in rouw. Cave eist alle aandacht op. Ruim een uur onderga ik de bezwerende muziek die me haast lijkt te hypnotiseren terwijl ik alles om me heen vergeet. Zelfs als je, zoals in mijn geval, weinig tot niets weet van het drama dat (volgens de kenners) ten grondslag ligt aan dit album is het een overdonderende ervaring wanneer je het voor de eerste keer hoort. Ik heb maar half meegekregen waar de teksten over gingen, en meestal doe ik daar in het begin ook geen moeite voor. Het waren vooral de vreemde melodieën die me in de greep hielden om te blijven luisteren waarbij de stem van Nick Cave (in veel gevallen was het meer vertellen dan zingen) een extra instrument vormde. Voorlopig blijft dit album in de repeat-stand, mits ik niets anders te doen heb.

Tuinieren

Na de lunch werd het tijd om walnoten te gaan rapen. De boom is niet geheel verlost van al haar vruchten dus moeten we regelmatig met een emmer een rondje door de tuin maken om de walnoten te verzamelen (en uit hun schil te halen) omdat ze anders maar liggen te rotten. Het zijn er namelijk veel te veel voor de verschillende vogels (en ratten!) die er ook verzot op zijn. Toen ik hiermee bezig was besefte ik tevens dat het hoognodig was om met de grashark de enorme hoeveelheid neergevallen bladeren bij elkaar te harken. Hoewel de bomen nog steeds met een prachtig gekleurd herfstbladerdek zijn getooid ligt er toch al een flinke laag op het gras. In de tuin kan dat niet zoveel kwaad, op het gras moet het echter verwijderd worden.

Twee uurtjes verder was ik klaar met het opruimen van de ergste bladerzooi. Voordat ik aan een volgende taak op mijn to-do lijstje zou gaan beginnen besloot ik eerst wat foto’s te maken van de diverse paddestoelen die ik al doende gezien had. Hier komen ze. Op de eerste foto zie je een bosje paddestoelen op een oude boomstronk, de andere twee foto’s laten de doorsnee huis-, tuin- en keukenpaddestoelen zien.