Ga naar de inhoud

20314 – vrijdag

Deze ochtend las ik pas het interview door Tommy Wieringa met A.L. Snijders in de NRC van 26 april 2019. Ik moest erg lachen hoe de interviewer, op bezoek bij Snijders de hele tijd gezeten aan de keukentafel een ‘gestage regen van zangzaad en schelpenzand’ over zich heen krijgt uit de parkietenkooi die boven hem aan de muur is bevestigd. Het zijn zulke details die ik waardeer.

Lang bleef ik hangen bij de volgende passage:

„Het vrolijke meisje bleek tot haar schrik geboren te zijn in een streng gereformeerd milieu”. Hij heeft ’m zomaar opgeschreven, zonder gedachten vooraf, omdat hij zijn ZKV’s tegenwoordig schrijft volgens een nieuw procedé: de min of meer willekeurige eerste zin trekt de rest van het stukje voort. „De eerste zin moet alles baren”, zegt hij vanuit de open keuken. „Ik bedoel daarmee dat ik nog geen idee heb waar dat stukje over moet gaan. Ik wil alleen de eerste zin hebben en die moet het doen voor de rest.

Het was een procedé dat ik jaren geleden gebruikte om mijn blogposts te schrijven. Blijkbaar had ik toen de ruimte in mijn hoofd om een hele dag te kunnen kauwen op zo’n eerste zin die zich vaak al ergens in de ochtend aan mij opdrong en alleen maar aangescherpt hoefde te worden totdat hij klaar was om als startsein te dienen voor de rest van een vertelsel dat zich vanzelf zou vormen. Hoe, dat was bij mij ook niet bekend. Wel wist ik ongeveer waarover het zou moeten gaan. De precieze uitwerking werd pas duidelijk op het moment dat ik begon met schrijven.

Al jaren komt er geen eerste zin meer in mij op. Of misschien is dat toch nog steeds het geval maar herken ik het niet als zodanig. Reserveer ik er geen tijd meer voor om ‘m te laten rijpen gedurende de dag. Omdat ik zogenaamd te druk ben met andere, meer belangrijke zaken. Ik weet het niet. Wel dat ik het mis. Zal het me lukken om me ooit nog eens opnieuw hiervoor open te stellen? Ontvankelijk te zijn voor die toevallige woorden die aan komen waaien zonder dat ze als zodanig te herkennen zijn om later gebruikt te kunnen worden voor het begin van een blogpost?


2 reacties op “20314 – vrijdag”

  1. .. hier evenzo.. mijn zin ‘een dag niet geschreven is een dag niet geleefd’ doet haast vermoeden dat ik morsdood ben..

Reacties zijn gesloten.