22051 – zaterdag

“Vanwege de film?”

De vraag kwam onverwacht en ik wist niet meteen hoe te reageren. Ik stond bij de kassa van de plaatselijke boekhandel De toren van Bemmel met mijn betaalpas in de hand. Film? Welke film? Het kwartje rolde nog wat rond in mijn hoofd voordat het viel en tot stilstand kwam bij het vakje ‘film: Napoleon met Joaquin Phoenix’.

“Ah, u bedoelt de film over Napoleon met Joaquin Phoenix. Nee, die heb ik niet gezien. Het is ook niet waarom ik dit boek van Bart van Loo wil kopen.”

Er ontspon zich een gesprek tussen koper en verkoper over Napoleon, de Franse revolutie, geschiedenis, films en het weer. Ja, ook het weer. Altijd weer het weer. Dus daar haakte ik af en ging met Napoleon naar huis.

Eenmaal thuis kon ik het ’s middags niet laten (Inge was weg voor een lunch in het restaurant waar onze oudste kleinzoon stage loopt) tussen de huishoudelijke taken door alvast even wat door het nieuw aangeschafte boek te bladeren. Alsof ik niets anders te lezen, ik bedoel te doen had.

De schrijver begint met hoe hij al op zeer jonge leeftijd belangstelling heeft voor stamboomonderzoek en via via via uiteindelijk het plan opvat om zich te verdiepen in de persoon Napoleon Bonaparte. Hij bespreekt dit met zijn vriendin tijdens een verblijf in Parijs. Zij (als geboren Française) vindt het in eerste instantie maar helemaal niets en houdt hem voor dat hij moet oppassen dat het geen obsessie wordt: ‘Voor je het weet, word je opgepeuzeld door die Corsicaan. Hij heeft onze halve geschiedenis opgevreten’.

LEES OOK:   Woensdag, 5 december 2018

Ze besluiten het Musée Rodin te bezoeken:

Onderweg zag ik acteur Jean-François Balmer over de boulevard des Invalides slenteren. Ik had net de dubbelfilm La Révolution française gezien (Robert Enrico / Richard T Heffron) en Balmer als Lodewijk XVI indrukwekkend gevonden.

Napoleon. De schaduw van de revolutie – p.19

Wat een toeval!

En ik bedoel niet de samenloop van omstandigheden dat Bart van Loo de acteur Jean-François Balmer tegenkomt. Hoewel dat natuurlijk best wel toevallig is. Maar nee, ik doel hier op de film die vermeld wordt. Het is de film die ik zelf op youtube in gedeeltes aan het bekijken ben (2x 2,5 uur is best veel kijktijd) naar aanleiding van het lezen in De Franse revolutie (twee delen, waarvan ik er eentje al uit heb) geschreven door Johan Op de Beeck. Juist door het kijken naar deze films was ik weer eens geïnterreseerd geworden naar de persoon Napoleon, en toen ik het boek zag liggen in de boekhandel deze ochtend was het onbewust de reden geweest waarom ik het wilde kopen.

Het kwartje was achteraf toch niet bij het juiste antwoord stilgevallen. Beter was dat ik nog even gewacht had met antwoorden.

Hoewel…

Op Apple TV zag ik later deze avond voorbij komen dat de film Napoleon met Joaquin Phoenix nu te streamen valt (tegen extra kosten). Was me dat eerder niet opgevallen?

Had het kwartje dan toch gelijk gehad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *