Ga naar de inhoud

50books – jaar 2015 – vraag 10

In de boekhandel ((Sharing is Caring, dus bij deze meer details: Hijman Ongerijmd te Arnhem)) waar ik gister mijn inkopen deed voor de Boekenweek viel het nogal mee dit jaar. Ik doel op de vele nieuwe heruitgaven van oud werk. Je ziet het vanzelfsprekend vooral rond de dagen dat men extra boekverkoop verwacht. De Boekenweek dus, maar ook met Sinterklaas en Kerstmis.

Voor mij is dit een kleine ergernis. Vaak wordt deze oude wijn namelijk in nieuwe zakken gepresenteerd. Vooral met bundels verzameld werk of korte verhalen kan dit misleidend zijn. Mijn hart maakt een kleine buiteling van geluk wanneer ik de naam van een favoriete auteur ontdek op een boek dat ik nog nooit eerder hebt gezien. Opgewonden begin ik erin te bladeren totdat langzaam duidelijk wordt dat ik het al eerder heb gelezen. Teleurgesteld zoek ik het jaar van oorspronkelijke uitgave op of lees de inleiding. De bevestiging volgt dan snel. Niks nieuws onder de zon. Was ik er toch weer bijna ingetuind.

Want het is me helaas enkele keren overkomen (moet ik met het schaamrood op mijn kaken als boekenwurm bekennen) dat ik er pas bij thuiskomst achter kwam een dubbel exemplaar te hebben aangeschaft. Een enkele keer was het een titel in het Engels terwijl ik de Nederlandse vertaling had staan. Maar vaker zat ik opgescheept met een herdruk in een nieuwe eigentijdse kaft.

Inmiddels heb ik er een zintuig voor ontwikkeld om er niet meer in te trappen (hoewel ik altijd op mijn hoede moet blijven) maar ik moest er gisteravond meteen aan denken toen ik de blogpost 34 very serious problems only bookworms will understand onder ogen kreeg. Het was een ‘Aha-erlebnis’ eerste klas. Wat te denken van: “Getting on the train and realising you’ve left your book at home.” Of: “Packing books for a holiday. No, four is not too many for a week.

Ja, ik weet het. Het zijn luxe-problemen. Maar toch. Als liefhebber van boeken en lezen kan ik er flink last van hebben. En ik weet zeker dat ik niet de enige ben. Wat de antwoorden op de vraag van vandaag hopelijk gaan bevestigen. Hier komt ie:

vraag 10:
Wat zijn de problemen waar jij last van hebt als boekenwurm?

Ben jij zo iemand die nooit boeken uitleent omdat je ze nooit of in het beste geval beschadigd terug krijgt? Verval je na lezen van een goed boek in een lichte depressie omdat je denkt nooit meer iets vergelijkbaars moois te lezen? Erger je je aan spelfouten in een boek waar je veel geld aan hebt uitgegeven? Of ben jij de makkelijke lezer die het allemaal niet zoveel kan schelen zolang er maar altijd iets te lezen is? Dubbel boek in de kast? Och, gewoon volgende dag omruilen. Uitgeleend boek terug met vouwen en koffievlekken? Het ultieme bewijs dat je een goede aanbeveling had gedaan!

Net zoals elke zondag ben ik weer erg benieuwd naar jullie inzendingen. Maar geniet eerst van het mooie weer voordat je je teveel gaat ergeren. Dat zou zonde zijn.

vraag102015

~ ~ ~