Ga naar de inhoud

50books – jaar 2015 – vraag 25

Onze oudste kleinzoon is vandaag jarig en vaste prik is dat hij dan minstens één boek als cadeau krijgt. Daarmee stond ik gister in de rij bij de kassa. Ik werd geholpen door een meisje niet veel ouder dan de kersverse nieuwe leeftijd van de jarige job (8 jaar alweer…). Ze complimenteerde me met mijn keus en vroeg of ik er een boekje bij wilde hebben. Iets van Marion Pauw. Nou nee, liever niet, liet ik haar vriendelijk weten.

Maar het is gratis!

Ik vertelde haar dat ik dit wel door had maar dat het verder geen reden was om het boekje alsnog aan te nemen. Heb je zelf wel eens iets gelezen van Marion Pauw, vroeg ik haar op mijn beurt. Beteuterd knikte ze van niet. Wilt u het ook niet voor vaderdag dan? probeerde ze nog een laatste maal. Ik bleef onverbiddellijk en vertelde haar dat ze het desnoods zelf mocht hebben. Als cadeautje. Van mij aan haar. Dat kwam niet over.

Mag ik het dan hebben?

Achter mij stond een vrouw met twee kinderen. Even waande ik mij in de supermarkt waar het vaste prik schijnt te zijn dat je nooit een aanbieding moet weigeren maar altijd rekening dient te houden met de volgende in de rij die het misschien goed kan gebruiken. Dan hebben ze er allebei eentje om in te pakken voor vaderdag. Ze wees op haar kinderen. De verkoopster keek mij aan.

Prima, zei ik terwijl ik me afvroeg wat één vader met twee gratis boekjes van Marion Pauw moest.

Wat een nogal kortzichtige gedachte was want waarom zou deze doortastende vrouw genoegen nemen met één man voor meerdere kinderen? In ieder geval was ik blij dat iedereen blij was en verliet de boekenzaak met het cadeautje voor onze kleinzoon en zonder gratis boekje van Marion

Pauw. Mijn zaterdag kon niet meer stuk.

Paulo Coelho geeft ook boeken van hemzelf weg las ik later in The Guardian.

Niet alles, maar wat niet is kan nog komen. Vooralsnog gaat het om twee titels. Geen nieuw werk, en volgens mij ook niet het meest populaire. En hoewel het gratis te verkrijgen is vraagt de auteur wel om naderhand eventueel geld over te maken wanneer het boek goed bevallen is. Een vorm van ‘no cure, no pay’. In zijn eigen woorden:

Dear Reader, if you like the text, please buy it – so we can tell the publishing industry that this idea does not harm the business.

Geen voldoening, geen betaling.

Een zoveelste poging om met iets nieuws te komen in de hoop dat de consument meer gaat lezen. Of meer gaat kopen? Wat Coelho precies voor ogen heeft met deze ‘reverse method of bookselling’ is me niet geheel duidelijk. En wat voor mogelijke impact het gaat hebben kan ik nog veel minder inschatten. Maar daarvoor heb ik gelukkig de lezers van de wekelijkse #50books vraag die er eens hun gedachten over kunnen laten gaan.

Vraag 25:
Wat vinden jullie van het concept dat je pas achteraf hoeft te betalen voor een boek?

Zou dit de verkoop kunnen stimuleren? Of gaan mensen het boek alleen maar downloaden (tot nu toe ‘verkoopt’ Coelho alleen ebooks op deze manier) omdat het legaal kan en het vervolgens toch niet lezen? Tenslotte gaat het om het aantal betaalde boeken voor wat betreft de verkoopcijfers en niet de gratis downloads (zolang er nog niet voor betaald is). Lijkt het je dat er niet genoeg experimenten verzonnen kunnen worden of is het misschien handig dat er wat meer lijn komt in de pogingen van auteurs en uitgeverswereld. Zou het niet beter zijn als de lezer wat meer betrokken wordt bij deze pogingen of heb je het idee dat dit allang het geval is doordat via bijvoorbeeld social media de stem van de consument steeds beter gehoord wordt? Hoe dan ook, ik ben zoals iedere week weer erg benieuwd naar jullie reacties.

~ ~ ~

7 reacties op “50books – jaar 2015 – vraag 25”

 1. Niet nieuw maar misschien wel bij boeken. Veel opportunisme zorgt in dit model voor meestal te weinig inkomsten. Combi met online zou wel kunnen werken: tijdelijk vrij e-book (zeg 6 weken). Wil je e-book permanent: klein bedrag. Wil je óók graag een papieren versie (gepersonaliseerd zou dan ook kunnen! ) betaal je iets groter bedrag.

 2. Slecht idee
  Je moet nl wat over hebben voor een dienst
  Zou leuk zijn als ik kon tanken en dan betalen als de kilometers me bevielen
  We hebben een goed systeem hier en goede schrijvers verkopen
  evt zou de vaste boekprijs (weer) ter discussie kunnen komen
  En een basisinkomen voor een ieder zou veel meer opleveren

Reacties zijn gesloten.