Ga naar de inhoud

50books – jaar 2015 – vraag 27

Stel: je slaat de laatste bladzijde van een boek dicht. Een boek waarvan je helemaal niet genoten hebt. Waarbij je alles uit de kast hebt gehaald om het maar uitgelezen te krijgen. Waar je al lezende de drang hebt steeds langzamer te gaan lezen omdat het je niet meer interessert hoe het afloopt, maar tevens hoopt dat het snel zover is dat je echt bij het einde bent aangekomen. Wat doe je dan wanneer je (met veel opluchting omdat deze frustrerende leeservaring eindelijk is afgelopen) met het boek nog in je handen langzaam beseft dat je nog nooit zoiets saais, oninteressants of vervelends hebt gelezen dat je er een tijdlang nog wel last van zult hebben?

Nou, wat doe je dan?

Juist! Je wil het delen!

Je wil voorkomen dat iedereen dit boek ook gaat lezen. Geen kans laat je onbenut om te vertellen waarom dit boek NIET gelezen MOET worden. Bij het koffieautomaat op kantoor weet je behendig de discussies richting een onderwerp te sturen wat toevalligerwijs in het boek ter sprake komt. Voor de eerstvolgende die binnen je familie- of vriendenkring jarig is hoef je niet lang na te denken over welk cadeau je zeker niet gaat aanschaffen. Krijg je bezoek dan zal het boek nergens rondslingeren.

Troost je. Ik spreek uit ervaring. Bezondig me ook aan deze zendingsdrang. En, eerlijk gezegd, raak ik erg gemotiveerd wanneer een andere boeklezer hetzelfde gedrag vertoont en enthousiast weet te verhalen over zijn meest recente negatieve leeservaring. Zeker wanneer het iemand betreft wiens smaak ik heb leren waarderen. Die me weerhoudt boeken te lezen waar ik anders misschien wel ooit in begonnen zou zijn. Onbetaalbaar.
Bovenstaande inleiding is een licht aangepaste versie van vraag 11 uit 2013 waarin ik vroeg welk boek je onlangs gelezen had en wat je iedereen zou willen aanraden om ook te lezen. Vandaag draai ik deze vraag om.

Vraag 27:
Welk boek las je onlangs en wil je iedereen afraden ook te lezen?

Soms heb je een boek uitgelezen waarvan je denkt waarom je zoveel moeite hebt genomen om het niet voortijdig opzij te leggen. Is het de schrijver waar je meer van had verwacht? Waren het de lovende recensies die je gezien had? Dacht je dat het mooiste nog zou moeten komen en bleef je daarom doorlezen? Er kunnen veel redenen zijn waarom jij tijd en moeite in een bepaald boek gestoken hebt, maar misschien wil je hier nu eens de kans aangrijpen om andere lezers te waarschuwen dat ze beter dit boek kunnen overslaan. Of tref jij zelden zo’n boek? Het kan natuurlijk ook je van mening bent dat ieder voor zich er zelf maar moet achter komen of een boek iets voor hen is. Dan nog is het interessant te lezen welk boek jij onlangs gelezen hebt waar je na afloop met iets van teleurstelling bleef zitten omdat het totaal niet aan je verwachtingen had voldaan.

~ ~ ~

10 reacties op “50books – jaar 2015 – vraag 27”

  1. Ow wat raar. Dat is nu eens een keer een gevoel dat ik nog nooit heb gehad, de behoefte om een boek af te raden. Het is niet omdat ik een boek niet goed vind, of er ronduit in teleurgesteld ben dat iemand anders er perse dezelfde mening gaat over hebben.
    Het kan natuurlijk ook zijn omdat er gewoon niemand in mijn naaste omgeving de boeken leest die ik lees. Net zomin als er iemand geïnteresseerd is in filosofie of psychologie of poëzie… Nee, wat lezen en andere interesses betreft ben ik beslist de vreemde eend in de bijt 🙂

        1. Hi 🙂 aangezien ik je van haar noch pluimen ken denk ik inderdaad dat je een andere Anna bedoelt… Nice meeting you 🙂

Reacties zijn gesloten.