50books – jaar 2015 – vraag 32

Misschien dat je het al gezien hebt maar ik wil binnenkort opnieuw gaan lezen in Zen and the Art of Motorcycle Maintenance van Robert Pirsig. Het is een boek dat ik al verschillende keren gelezen heb en dat me nooit gaat vervelen. Iedere keer leer ik er weer van, maar zelfs al zou dat niet het geval zijn dan nog geniet ik van de stijl en de gevarieerde onderwerpen die aan bod komen.

Wat me opvalt is dat ik er bijna altijd voor kies om het boek in de zomermaanden ((Met uitzondering van de laatste 2 of 3 jaar toen ik er voor koos om me te verdiepen in de boeken voor onze bloggersleesclub.)) te lezen. Waarschijnlijk komt dit omdat een van de verhaallijnen een motorreis door de VS is. En lezen over reizen, dat doe ik bij voorkeur in de vakantieperiode wanneer het gevoel dat je er zelf ook elk moment op uit kunt trekken het meest aanwezig is. Zo gaat het althans bij mij.

Al een tijdje is er een serie op het boekenkatern van The Guardian ((Aanrader! => Books | The Guardian)) getiteld Journeys in literature. Daarin passeren boeken de revue die op de een of andere manier te koppelen zijn aan het thema van (hoe verrassend) reizen. Mijn nog-te-lezen lijst is ondertussen alweer wat titels rijker ((Bijvoorbeeld The Old Ways door Robert Macfarlane)) en ik wacht met spanning op de dag dat Zen van Pirsig besproken gaat worden. Want het is voor mij uitgemaakte zaak dat dit boek aan bod moet komen voordat de serie afgesloten kan worden.

Hoe is dat met jullie? Hebben jullie ook een titel die niet mag ontbreken in deze serie?

vraag 32:
Welk literair reisboek is jouw ‘all-time’ favoriet?

Ben jij ook zo iemand die zich op z’n tijd laat meevoeren naar verre oorden door een onderhoudende verteller die niet alleen mooi kan beschrijven hoe het er daarginder uitziet maar er ook nog eens allerlei wetenswaardigheden en/of persoonlijke ontboezemingen aan weet te verbinden? Of blijf jij liever dichter bij huis en kun je al genieten van omzwervingen in bos en streek om de hoek? Het maakt allemaal niet uit. In de literatuur wemelt het van de goed geschreven boeken die je niet alleen een beeld geven van plaatsen waar je misschien wel nooit van je leven zult komen maar tevens een indruk geven van hoe de reiziger zelf al deze verschillende indrukken ervaart.

Ik ben erg benieuwd te horen welk reisboek er wat jou betreft met kop en schouders bovenuit steekt. En natuurlijk vooral naar het hoe en waarom. Heeft het misschien te maken met een vergelijkbare reis die je zelf hebt gemaakt? Gaat het over een gebied waar je van droomt om het zelf ooit eens te bezoeken? Ben je getroffen door de wijze waarop de auteur er over heeft geschreven? Kom maar op met jullie reisverhalen!

En hou je niet van reizen of om erover te lezen dan is dat ook geen probleem. Volgende week staat er gewoon weer een volgende vraag. Fijne zondag.

5 gedachten over “50books – jaar 2015 – vraag 32

Reacties zijn gesloten.