Ga naar de inhoud

50books – jaar 2015 – vraag 49

Haast ongemerkt is er een jaar van boekvragen voorbij gegaan, en haast even ongemerkt blijkt dat ik één joker te veel heb ingezet. Of kan het zijn dat dit jaar een week minder telt dan de tweeënvijftig die er normaal in horen te zitten? Hoe dan ook, feit is dat ik op de laatste zondag van 2015 aangekomen ben bij vraag 49 in plaats van de geplande vraag 50. Het is niet anders.

Wat wel gaat veranderen is de plek waar jullie volgend jaar moeten zijn voor een nieuwe #50books vraag.

Volgens traditie wordt het stokje namelijk weer doorgegeven, en ditmaal is Hendrik-Jan (zijn website is hier te vinden, en op twitter kun je hem hier volgen) degene die de taak op zich neemt om iedere week met een boekgerelateerde vraag te komen. Wie Hendrik-Jan kent weet dat het #50books initiatief in 2016 een goed onderkomen krijgt want lezen, boeken en literatuur zijn onderwerpen waar hij zeer regelmatig over blogt.

Bij deze wil ik Hendrik-Jan alvast veel succes wensen met het verzorgen van de wekelijkse boekenvraag en ik hoop dat jullie hem gaan overladen met reacties.

Maar voor het zover is nog een laatste vraag van mij. Het woord traditie is al gevallen dus laat ik er maar gebruik van maken om nog een andere traditie aan te halen, en wel die van de eindejaarslijstjes.

Vraag 49:
Wat is jouw top-3 van mooiste boeken uit 2015?

Op deze laatste zondag van het jaar lijkt het me gepast om jullie de gelegenheid te geven een overzicht te maken van de boeken uit 2015 die jullie het meest zijn bijgebleven. Dus niet zozeer boeken die dit jaar zijn uitgekomen, maar de boeken die jullie gelezen hebben. En je hoeft je niet te beperken tot literatuur. Voel je vrij elk boek te noemen dat op de een of andere manier er voor jou bovenuit steeg in vergelijking met de rest van de boeken die je gelezen hebt. Natuurlijk is het des te leuker wanneer je ook nog wat toelichting geeft waarom het boek in je top-3 terecht is gekomen, maar voel je daartoe niet verplicht.

Zoals altijd kijk ik weer uit naar jullie reacties.

10 reacties op “50books – jaar 2015 – vraag 49”

 1. 😉
  Dat was leuk om te doen
  recalcitrant, as always, maar voor mij de enige manier op dit moment althans
  Er is één ding wat je zeker weet met een slecht geheugen, namelijk dat je veel vergeet. Voor de rest is alles wiebelig en redelijk onvoorspelbaar, met regelmatig een onwelkome verrassing. Gisteren had ik daar een gesprekje over met mijn tante die Alzheimer heeft, We zijn het helemaal eens dat het een enorme klote ziekte is, en vanwege mijn eigen ervaringen die mij als ik dat zou toestaan enorm stom zouden doen voelen (en dat relatief vaak ook nog doen) kan ik met recht tegen haar zeggen: Je bent niet stom, je bent vergeetachtig. Zelf bind ik mijn sleutels aan mijn tas na de keer dat ik via het balkon van mijn buurvrouw ietwat risicovol de oversteek gewaagd heb naar de mijne. Het was gelukkig zomer en mijn deur los, dus dat ging verder goed. Laatst liep ik bijna een keer ‘even’naar de container om vuilnis weg te gooien dat doe je normaliter niet met handtas, en dat ging dus nog maar nét goed – deurknop al in hand.
  Lijstjes maken heeft bij mij geen zin, of misschien enige zin, want alleen als ik ze niet vergeet
  http://caroliengeurtsen.nl/snob-en-andere-recalcitrante-2015-lijstjes-mijn-50books-bijdrage/
  Dank voor de suggestie Peter en hele fijne jaarwisseling – leuk om in 2016 wat af te spreken, misschien een live ruil een boek event – om boekenkasten te legen – heb je blog erover nog niet gelezen, alleen de eerste alinea 😉

  1. Mooie top-4 heb je ervan gemaakt (en ook Niek weet dat je bij mij alle kanten uit kunt en heeft zich aldus ook niet aan de limiet van 3 gehouden)!
   Normaal ben ik niet zo van de lijstjes, maar juist daarom kan het zo af en toe wel eens.
   De suggestie om in 2016 wat af te spreken heb ik genoteerd. We zullen zien. Wat komt, dat komt 😉
   Voor nu een veilige oversteek naar het nieuwe jaar gewenst! Dat 2016 mag brengen waar je hart vol van raakt.

Reacties zijn gesloten.