Ga naar de inhoud

50books – jaar 2015 – vraag 7

  • 50books

Ergens las ik dat het vinyl weer met een come-back bezig is.

Omdat ik zelf graag een muziekwinkel mag bezoeken ((Net als in een boekwinkel kan ik er uren rondhangen)) was dat geen verrassing. Hoewel de lp’s geleidelijk uit het zicht verdwenen om plaats te maken voor volle bakken met cd’s en dvd’s, bleven er nog voldoende audiofielen over die zweren bij het zuivere geluid dat alleen lp’s kunnen bieden. Een tijdje heb ik met de gedachte gespeeld om mijn oude draaitafel opnieuw van zolder te halen. Lang niet alle lp’s heb ik weggedaan. De verzameling is flink uitgedund maar de ‘harde kern’ van mijn favorieten staat nog steeds opgeslagen in enkele verhuisdozen.

Wat mij weerhoudt zijn redenen van praktische aard.

Met de overstap van lp naar cd heb ik vanzelfsprekend alle kasten waarin ik de lp’s bewaarde weggedaan en vervangen door de stukken kleinere rekken voor cd’s. Wat een ruimte leverde dat op! De cd-speler zelf had het grote voordeel dat je alleen de voorkant nodig had voor bediening en zodoende veel meer mogelijkheden had om het apparaat te plaatsen. Een beetje ordening is mij niet vreemd, dus ik vond het er toendertijd best wel strak uitzien.

Totdat de eerste cd-box z’n intrede deed. En de special collection.

Iedere uitgave die afweek van de standaard afmetingen van een (dubbel-)cd deed me wanhopen. Hoe moest ik deze opslaan? In mijn zorgvuldig op maat gekochte (en later gemaakte) kastjes was geen plaats voor exemplaren die hoger, breder, dieper of wat dan ook waren. Er zat niets anders op dan ze apart te bewaren. En het introduceerde de complexiteit dat ik altijd bij het zoeken in de kast naar muziek van een bepaalde artiest eraan moest denken dat ik ook nog bij die andere verzameling moest kijken wanneer ik iets niet gevonden kreeg. Vervelend.

Iets vergelijkbaars had ik natuurlijk allang bij mijn boekverzameling ondervonden.

Hier heb ik nog steeds geen bevredigende oplossing gevonden hoe ik mijn boeken wil opslaan. Voorlopig heb ik gekozen voor een compromis. Literatuur heb ik bij elkaar in enkele kasten staan. De ruimte tussen de planken heb ik afgestemd op wat voor 80 tot 90 procent de gangbare hoogte van een boek is. De exemplaren die niet passen leg ik op hun rug tussen de boeken die wel rechtop kunnen staan. Zo heb ik alles bij elkaar staan.

Iets dergelijks heb ik gedaan bij de andere verzamelingen die ik heb, zoals daar zijn geschiedenis, kunst en geografie. Het vervelende is dat bij deze verzameling er veel minder makkelijk een grote gemene deler te vinden is. De spreiding in hoogte is veel groter dus ofwel ben ik gedwongen meer boeken op hun rug te leggen ofwel veel lege ruimte of te moeten offeren om de grote exemplaren hun plaats te gunnen. Voornaamste probleem is natuurlijk dat ik ‘helaas’ meer boeken dan ruimte heb ((Naast het feit dat ik ook nog eens te weinig tijd heb voor mijn boeken)). Het blijft behelpen.

Vorige week las ik bij Martha in haar reactie op vraag 6 over je leesdip overwinnen als een terzijde hoe zij bezig is haar boeken op alfabet te zetten in haar nieuwe woning. Zou het een idee zijn voor een nieuwe vraag? Ik denk het wel.

vraag 7
Hoe orden jij je boeken?

Hoe gaat dat bij jou? Zet je alle boeken net zoals Martha op alfabet bij elkaar? En hoe ga je dan om met de verschillende afmetingen? Of kies je voor kleur (echt waar, ooit gezien bij iemand)? Heb je alles door elkaar staan of kies jij voor verschillende verzamelingen die ieder voor zich weer een unieke ordening hebben? En wie heeft een aparte plank met alle (nieuwe) boeken die nog gelezen moeten worden? Dat zie ik regelmatig terug bij boekbloggers. Natuurlijk kan het zijn dat jij iemand bent die wars is van welke ordening dan ook. Zet je dan alle boeken gewoon willekeurig door elkaar? Of hanteer je toch (onbewust) een of ander systeem?

Kortom laat ons weten (of zien) hoe jij orde bewaart in de verzameling boeken die jouw huis (of e-reader) vult. Zoals altijd ben ik weer erg benieuwd naar jullie reacties.

9 reacties op “50books – jaar 2015 – vraag 7”

  1. Kijk naar de achtergrond van mijn blog en je ziet hoe mijn boekenkast tegenwoordig gerangschikt is: op kleur. Inderdaad ja. De foto op mijn blog is maar een gedeelte van de totale kast, twee planken met zwarte ruggen (onderaan) kreeg ik vanwege de perspectivische vertekening niet mooi op de foto. Verder staat er nog zo’n kast in mijn kamer, maar daarin liggen behalve de boeken die ik nog op kleur op moet bergen (lastig, want dan moet de hele inhoud van de kast een stukje verschuiven) ook de nog te lezen boeken, mijn CD-speler en platenspeler en twee planken met mijn meest geliefde CD’s en LP’s. Kortom: jouw blogbericht is herkenbaar.
    O ja, ik heb bewust voor kleur gekozen om rust in het geheel te brengen. Vroeger stond alles alfabetisch op schrijver en per schrijver chronologisch op publicatiedatum. Maar door de verschillende kleuren was dat visueel ontzettend druk. Ik ken van bijna al mijn boeken de kleur van de rug, dus nu kan ik alles ook redelijk snel terugvinden. Overigens ben ik nu wel een Excelbestand aan het maken, waarin alle boeken zijn opgenomen. Sowieso wilde ik al een overzicht van mijn boeken, maar in dit bestand kun je op basis van schrijver of titel ook meteen de juiste kleurgroep -dus de plaats in de kast- vinden.

Reacties zijn gesloten.