50books – vraag 14

Er zijn van die boeken waarin je al lezende helemaal opgenomen wordt. Niet alleen weet de auteur je deelgenoot te maken van de beslommeringen in bijvoorbeeld een familie, maar sommigen onder hen lukt het zelfs om je midden in de situatie te plaatsen waardoor je voor je gevoel de omgeving kunt ruiken en aanraken. Alsof je altijd al in de plaats van handeling geleefd hebt. Wanneer je dan het boek uit hebt overvalt je een vorm van urgentie. Dat je daadwerkelijk naar die stad of naar dat land toe moet. Om de sfeer ter plaatse op te snuiven. De plekken te bezoeken waar de hoofdpersonen uit het boek geleefd hebben. Je kunt het niet ontkennen, je bent verliefd geworden op een plaats waar je nog nooit bent geweest, maar die je meent te kennen als ware het je eigen geboortegrond. Eigenlijk kun je niet rusten voordat je er echt een keer bent geweest. Om dan met het boek in de hand rond te dwalen. De route af te leggen die in het boek beschreven is. Het verhaal opnieuw te beleven. En vervolgens de stad of het land verder gaan ontdekken. Omdat je er niet voor niets verliefd op bent geworden. Want nu je er eenmaal bent zie je hoe geweldig het is. En kun je er niet genoeg van krijgen. Met volle teugen genieten. Het boek heeft je niet teleurgesteld.

Wie kent dit gevoel, of wie heeft dit daadwerkelijk ervaren? Als ervaringsdeskundige (en welk land het betreft zal ik in een toekomstig blog onthullen, nadat ik eerst mijn andere #50books blogs heb geschreven, want ik lig een klein beetje achter…) kan ik bevestigen dat het mogelijk is. Dat een boek je verliefd kan doen worden op een (in mijn geval) land, en hoe bijzonder het dan is om er vele jaren later echt voor de eerste keer op bezoek te gaan met al die beelden in je hoofd die je meedraagt. Waardoor het een bepaald soort spanning geeft of het niet in de praktijk gaat tegenvallen. Dat je een veel te rooskleurig of vertekend beeld hebt gekregen en de plek zelf niet een eerlijke kans krijgt om zich aan je te tonen.

Dus laat komen, die verhalen en boeken die je gelezen hebt, en die je hebben doen verlangen op zoek te gaan naar de plaatsen zoals beschreven. Waar was het? Hoe beviel het? Hoe lang duurde het voordat je de plaats kon bezoeken? En heb je het bewuste boek meegenomen op die reis?

Ik ben zoals elke zondag reuze benieuwd met welke verhalen jullie komen en ga ze zeker allemaal lezen, hoewel ik de laatste weken daar wat minder aan ben toegekomen. Maar dat had zo zijn redenen.

Veel schrijfplezier met deze nieuwe #50books vraag, en kom je hier voor de eerste keer, weet dan dat je gewoon kunt aanhaken waar je wil en wanneer je wil. Er zijn geen deadlines en alle vragen staan altijd open voor nieuwe inzendingen. Hoe meer mensen meedoen, des te leuker!

Vraag 14:
Welk boek heeft jou verliefd doen worden op een stad of land?

~ ~ ~

25 gedachten over “50books – vraag 14

 1. Vlak voordat ik afgelopen zomer een weekje naar Parijs ging, las ik ‘Stadsliefde’ (2011) van Adriaan van Dis. De schrijver verkent al wandelend de stad en laat zien dat armoede en rijkdom tegen elkaar aan schuren in Parijs. Ik heb met andere ogen van de stad genoten! En ik had voortuderend het gevoel dat ik Van Dis tegen het lijf zou lopen.

   • Ik heb hem ooit al eens ontmoet bij een lezing en ik schrijf mijn scriptie over hem. Dus ik zou niet helemaal met mijn mond vol tanden staan.

 2. Ik durf wel te zeggen dat het boek “The Collected Traveller’s Guide to Istanbul” me een beetje gered heeft. Hier in Istanbul aangeland (om te wonen!) had ik moeite om gevoel te krijgen voor de cultuur en het karakter van de stad. En het land ook, eigenlijk. Altijd aan het werk thuis en weinig tijd om op verkenning te gaan.
  Het boek is een bloemlezing van vele artikelen en boeken over thema’s als cultuur, eten, bezienswaardigheden, geschiedenis en meer. Interviews staan er ook in. De schrijfster is zo iemand die een paar honderd boeken en bronnen bij elkaar zoekt en daar een selectie uit maakt.
  Het is geweldig. Het is meer een boek dan een reisgids, je leest het niet zo maar even uit. Maar er staan allemaal dingen in die ik nog ga proberen. Schijnt er ook voor andere steden te zijn!

  • Zolang het maar niet te dicht in de buurt van een reisgids komt, vind ik het prima. Reisgidsen zelf lees ik nauwelijks. Hoewel ze natuurlijk erg handig zijn.

Reacties zijn gesloten.