Ga naar de inhoud

50books – vraag 19

Geregeld krijg ik een uitnodiging om lid te worden van een leesclub. Eigenlijk is dat al zo sinds ik ‘actief’ lees. De opzet varieert nogal eens. Bij de ene groep wordt er volgens een strak schema een vooraf gekozen boek gelezen en gezamenlijk besproken. Een andere groep kiest meer voor een informele aanpak waar tijdens de vrijblijvende bijeenkomsten gekeuveld wordt over de boeken die men gelezen heeft. Welke vorm ook gekozen wordt, het geeft de ‘eenzame’ lezer een kans om met andere liefhebbers leeservaringen te delen in een veelal gemoedelijke omgeving. Het is van alle tijden en zal zolang er boeken gelezen worden ook wel niet verdwijnen.

Deze leesclubs, die in de meeste gevallen uitgroeien tot echte vriendenclubs waar de activiteiten niet beperkt blijven tot het lezen en bespreken van boeken maar waar o.a. uitstapjes naar signeersessies op de agenda staan, zijn er tegenwoordig ook online. Door op een bepaalde tijd in te loggen voor een gezamenlijke chatsessie wordt het agendatechnisch wat makkelijker gemaakt om mee te doen omdat reistijden e.d. vervallen. Spreekt men een gezamenlijke taal, dan is afstand helemaal geen probleem en kan men aansluiten bij een internationaal gezelschap. De mogelijkheden zijn welhaast onbeperkt. Net zoals het aantal (online) leesclubs wat bestaat.

Het kan dus haast niet anders dan dat er onder de #50books volgers ook leesclubleden zijn. Toch? Wel, laat het ons weten wanneer je lid bent van zo’n club en maak ons enthousiast waarom wij dit voorbeeld zouden moet volgen. Wat missen we? Wat maakt het zo leuk? En waarom springt de leesclub waarvan jij lid bent er tussenuit ten opzichte van de rest? Maak gebruik van deze mogelijkheid om je favoriete leesclub in het zonnetje te zetten. Doe aan ledenwerving nu je het podium krijgt.

Maar natuurlijk kun je ook hier je afkeer uitspreken tegenover het fenomeen van deze leesclubs. Waarom jij nooit van je leven lid zou worden. Of waarom het ooit lid zijn geweest je zo slecht is bevallen. Ook dat kan.

Zoals elke week ben ik weer benieuwd naar jullie verhalen. En ik beloof jullie dat ook mijn leesclubervaringen (want die heb ik) hier gedeeld gaan worden. Maar daarvoor nog even geduld, want ik moet nog aan vraag 7 beginnen.

Vraag 19:
Wie is er lid van een (online) leesclub?

P.S.: Ik vraag me nu plotseling af of #50books ook niet een soort van leesclub aan het worden is.

21 reacties op “50books – vraag 19”

  1. Samen met @Meiryems ben ik onlangs de @Onlineleesclub gestart. Voornamelijk vanwege mijn eigen behoefte. Het moet nog vorm krijgen. Het is nog niet naar mijn zin. We hebben wel ideeen.

    Het idee van een chatsessie, vind ik wel erg leuk. Die kende ik nog niet. Mochten er mensen hier komen die zich willen aansluiten, dan zijn ze van harte welkom!

Reacties zijn gesloten.