50books – vraag 26

Nu we over de helft van de 50books vragen zijn, vind ik het weer eens een goed moment om er een lezersvraag bij te halen. Deze keer kies ik voor een vraag van Karin Winters. Zij vroeg zich al ergens in februari af hoe lezers bijhouden welke boeken ze al gelezen hebben. De vraag stond onderaan één van haar inzendingen van #50books blogposts, welke ik echter niet zo 1, 2, 3 kan terugvinden. Gelukkig heb ik een lijstje aangelegd van lezersvragen. Want hoe zou ik het anders moeten bijhouden?

Hebben jullie een onfeilbaar geheugen? Houden jullie lijstjes bij? Maken jullie gebruik van sites zoals Goodreads om je leesgeschiedenis vast te leggen? Of is het iets wat vanzelfsprekend is? Dat je altijd wanneer je de titel van een boek hoort, of een boek openslaat, dat je weteen weet dat je het al eerder gelezen hebt. Een herkenning die zich ogenblikkelijk opdringt zonder dat je daar iets voor moet doen?

Het antwoord intrigeert mij ook, zeker vanwege het feit dat zoveel uitgeverijen de (in mijn ogen) kwalijke gewoonte hebben om dezelfde titel in de loop der jaren regelmatig opnieuw uit te geven, maar dan vaak in een nieuw jasje waardoor je gaat twijfelen aan jezelf. Ook het opnemen van een oud verhaal in een nieuwe bundel kan verwarrend werken. Althans, ik heb daar last van. Ben even gedesoriënteerd en moet geconcentreerd een aantal pagina’s doorlezen voordat ik het soms pas zeker weet. Misschien dat met de komst van het ebook aan deze praktijken een einde komt. Ik kan me tenminste moeilijk voorstellen dat hetzelfde boek opnieuw ter download wordt aangeboden alleen omdat het een nieuwe kaft heeft. Mag ik hopen.

Vraag 26:
Hoe houden jullie bij welke boeken je al gelezen hebt?

vraag26goodreads

~ ~ ~

Klik hier voor vraag 25.

~ ~ ~

16 gedachten over “50books – vraag 26

 1. Je hebt van Moleskine speciale boekjes waar je je elzen boeken in op kunt schrijven. Zelfs welke druk je hebt gelezen en er is ruimte voor je eigen “commentaar” over het boek. Vooral leuk om ook nog eens terug te lezen en je hebt gelijk al je gelezen boeken bij elkaar.

  • Dat klinkt wel leuk. Ik ben gek op opschrijfboekjes. Alleen heb ik zomaar het vermoeden dat het geen goedkoop boekje is. Dat heb ik er dan weer niet voor over.

 2. Ongeveer twee jaar geleden heb ik mijn eerste, voorzichtige schreden gezet in de wereld die digitaal lezen heet. Tot die tijd had ik geen lijstjes nodig omdat mijn boekenkast de volmaakte weergave was van mijn leesverleden. Sinds mijn studententijd had ik mij namelijk voorgenomen geen boek meer te lenen, ook niet in de bibliotheek, maar om elk boek, dat ik wilde lezen, aan te schaffen.
  Dat heeft er voor gezorgd dat de boekenkast een prominent onderdeel is geworden van de inrichting van mijn woning.
  Maar ja….dat digitale lezen kreeg, en heeft, mij gegrepen. Sinds mijn eerste voorzichtige stappen lees ik nu slechts nog op mijn Kindle e-reader. Ik heb geen ‘echt’ boek meer gekocht/gelezen.
  En sindsdien heb ik dus ook een lijstje. Ik gebruik, zoals zovelen, Goodreads ( http://www.goodreads.com/friend/i?i=LTM2MDA3NTc1ODc6MzU5 ).

  Omdat ik bemerkte dat ik steeds minder las heb ik januari 2011 heb besluit genomen dan toch eindelijk eens een goed voornemen te proberen. Vanaf dat moment lees ik (minimaal) één boek per week. En ook dit levert een lijstje op: http://1boekperweek.blogspot.nl/

Reacties zijn gesloten.