50books – vraag 31

Dit weekend kruisen de wegen van vele vakantiegangers zich zoals elk jaar weer op allerlei plaatsen. Vliegvelden, snelwegen, stations en havens zullen vergeven zijn van groepen mensen die hopelijk ontspannen en relaxed op weg naar huis zijn terwijl tegelijkertijd andere groepen lichtelijk gestressed onderweg zijn naar hun vakantieadres. En velen onder hen slepen in hun kielzog stapels boeken met zich mee.

Waarom?

Zou het niet veel handiger zijn wanneer er overal op van die doorgangsplaatsen ruimtes zijn waar je een boek kunt uitzoeken om te lezen tijdens je vakantie? Later kun je het boek dan weer bij een vergelijkbare plek achterlaten voor iemand anders en een nieuw boek uitzoeken wanneer je vakantie nog niet is afgelopen. Dit zou zich natuurlijk niet hoeven te beperken tot de plaatsen waar reizigers een tussenstop maken. Ook hotels en campings zouden in aanmerkingen komen.

Enkele voorbeelden die ik zelf ken

Op vliegvelden in de VS meen ik zoiets al gezien te hebben. Je koopt  nog wel een gebruikt boek tegen gereduceerd tarief, maar op een ander vliegveld kun je het inruilen tegen een ander exemplaar. Tenminste, ik meen dat het zo in elkaar stak. Correct me if I’m wrong.

Ook ken ik het fenomeen van bookcrossing waar je een uitgelezen exemplaar ergens kunt achterlaten, voorzien van een soort code. Indien iemand anders het boek vervolgens meeneemt dan is het de bedoeling dat wanneer hij/zij het boek uitheeft, dit boek dan niet in de eigen boekenkast zet, maar opnieuw ergens achterlaat. Via internet kan men dan aangeven middels de code waar het boek gevonden was en waar men het weer heeft achtergelaten. Dit geeft een extra dimensie omdat op deze wijze het boek gevolgd kan worden in een reis van lezer tot lezer. Sommige boeken gaan zo de hele wereld rond.

Zijn er meer voorbeelden?

En zo zullen er ongetwijfeld veel meer van dit soort boekruilactiviteiten zijn waarvan ik hoop dat ze in populariteit zullen toenemen zodat een boek de kans krijgt meerdere keren gelezen te worden en de hoeveelheid bagage die je anders tijdens je vakantietrip met je mee moet slepen vermindert.

Hoe kijken jullie hier tegenaan? Zijn jullie bekend met de verschillende vormen van boekuitwisseling? En doe je daar wel eens aan mee? Bevalt het of denk je dat het heilloze pogingen zijn het fysieke boek populair te houden bij het grote publiek? Graag zou ik jullie ervaringen lezen net alsook ik wel benieuwd ben naar vakantiefoto’s van boeken die jullie ergens hebben gevonden of die je zelf ergens hebt achtergelaten.

Vraag 31:
Wie is er bekend met en/of doet mee aan enige vorm van boekenruil?

12 gedachten over “50books – vraag 31

  1. Nadat ik dat boek gelezen heb, heb ik deze in Shanghai, in de ‘bibliotheek’ van het hotel, achtergelaten. Niet dat het een bibliotheek was, er stonden daar wat boeken in een hoekje van de lobby, netjes gerangschikt op hoogte, dat dan weer wel, waar ik de mijne tussen heb gezet. Omdat ik niet van de receptioniste duidelijk kreeg of dat ook een bookcrossing-plek was – ze sprak geen woord Engels – heb ik uit mijn tas maar mijn laatste boek gepakt. […]

    http://myworldmb.blogspot.nl/2013/08/50-books-vraag-31.html

Reacties zijn gesloten.