Ga naar de inhoud

50books – Vraag 46

Momenteel ben ik helemaal in de ban van een boek waar één van de verhaallijnen zich in de kantlijn van het geschrevene afspeelt. De roman Ship of Theseus geschreven door V.M. Straka (de vraag is of boek en schrijver ooit hebben bestaan) wordt namelijk geleverd volgepropt met briefjes, ansichtkaarten, servetjes met aantekeningen en wat nog meer. En verder staan op werkelijk elke pagina opmerkingen in de marges. Veelal reacties op de tekst van Straka, maar ook reacties op de reacties zelf. Want ze zijn door twee personen geschreven. Een man en vrouw waarvan ik (ondertussen ben ik ergens tot bladzijde 150 gevorderd) niet echt weet wie ze zijn en wat hun bedoelingen zijn.

Het fascinerende aan dit boek is dat je aldus een verhaal in wordt getrokken dat zich voor je gevoel buiten het tastbare boek afspeelt. Je gaat je afvragen wie die twee personen zijn die zo geobseerd zijn door deze roman waar ze zoveel tijd in steken om het tot op de laatste komma te ontleden op aanwijzingen die zouden kunnen onthullen wie V.M. Straka was. Maar wat ook op elke bladzijde duidelijker wordt is dat de twee zich onvermijdelijk tot elkaar aangetrokken voelen. En dat ze beiden al flink door het leven getekend zijn wat de toenadering moeilijk zoniet bijna onmogelijk maakt.

Ik moet bekennen dat ik geraakt ben door hun aarzelende liefdesgeschiedenis die als zodanig maar niet op gang wil komen, ondanks dat ik bij lange na nog niet weet hoe het uit gaat pakken. Er zit zoveel wanhopig vragen naar aandacht in dat je er wel door geraakt moet worden. Tenminste, dat durf ik inmiddels wel te zeggen sinds ik eerder uit de kast ben gekomen als een fucking romanticus.

En dat brengt me bij de vraag van vandaag. Welke onweerstaanbare lovestories hebben jullie ooit gelezen die iedereen eigenlijk zou moeten lezen? Omdat ze, wel… zo onweerstaanbaar zijn. Hartverscheurend mooi. Teder. Aangrijpend. Waar ze elkaar wel vinden. Of jammer genoeg niet terwijl het voor iedereen duidelijk is dat ze bij elkaar horen. Waar je ze bij hun schouders zou willen pakken, door elkaar schudden en dan samen in een kamer opsluiten waar ze niet uit mogen voordat ze het hebben gezegd. Tegen elkaar terwijl ze elkaar recht in de ogen kijken. Ik hou van jou. Jij bent de enige. Altijd geweest. Zulke verhalen dus.

Vraag 46:
Welke liefdesgeschiedenis(sen) heb je ooit gelezen die je iedereen zou willen aanraden ook te lezen?

~ ~ ~

10 reacties op “50books – Vraag 46”

  1. Bijzonder moeilijke vraag vind ik dit. Ik zal sowieso niet makkelijk iemand een boek aanraden tenzij ik zijn persoonlijke smaak ken, laat staan een liefdesgeschiedenis.

    1. Jammer. Veel mensen vinden het altijd leuk om van een ander te horen waarom een boek hen zo aanspreekt. Dat wil helemaal niet zeggen dat zij het dan ook leuk moeten vinden, maar het helpt om een beeld over een boek te vormen waarbij de input van anderen zeker gewaardeerd wordt.

Reacties zijn gesloten.