Ga naar de inhoud

Alle 60 goed

In mijn blogplannen gaf ik het al aan, en hier istie dan. Mijn top-10 van favoriete muziekalbums voor het blog van Ruud. Ga er zeker een kijkje nemen want er begint zich al een mooie verzameling van lijstjes te vormen. Wat nog leuker is, stel zelf een top-10 samen en lever die in bij Ruud. Dat weet hij vast te waarderen.

Mijn eigen top-10 heb ik als volgt samengesteld. Allereerst ben ik door al mijn albums gegaan en heb puur op intuïtie alleen die titels geselecteerd welke ik het afgelopen jaar meerdere keren heb afgespeeld. Of waarbij ik meteen een warm gevoel kreeg toen ik het album in mijn handen had. Op die manier kwam ik tot een aantal van zestig stuks. Er moesten er dus vijftig sneuvelen. Dat lukte me niet. Het lukte pas toen ik het idee kreeg om alle zestig albums de komende tijd op mijn blog in het zonnetje te zetten. Zodat ze allemaal de kans krijgen te schitteren en jullie te overtuigen dat je ze ook moet gaan beluisteren (als dat niet al het geval zou zijn). Daarvoor ga ik de maandag gebruiken.

Ik kan niet beloven dat ik elke week een album bespreek. Ook kan het zijn dat ik een keer afwijk van de lijst van zestig omdat me ineens een ander album toepasselijker lijkt. Of misschien wil ik wel eens over een ander aspect van muziek bloggen. Hoe dan ook, de maandag wordt muziekdag. Bij deze is dat afgesproken.

Dan nu mijn lijst. Eerst de top-10 die ik aangeleverd heb bij Ruud. En het was echt veel makkelijker om er tien uit te kiezen nu ik wist dat ik ze toch alle zestig zou gaan bespreken. De top-10 gaat gepaard met een clip per album. Vaak het in mijn ogen mooiste nummer. Maar ook dat is arbitrair. De meeste albums bestaan louter uit mooie nummers.

Na de top-10 volgt een opsomming van de overige vijftig nummers die de lijst compleet maken.

Op maandag 6 januari 2014 wil ik met Muziekmaandag van start gaan. Hoogstwaarschijnlijk ga ik beginnen met allereerst de albums uit de top-10 te bespreken, maar pin me d’r niet op vast. Ik hoop dat er in ieder geval voldoende variatie in de lijst zit, zodat er voor iedereen op zijn tijd iets te genieten valt.

TOP-10

Black Dub (2010) – Black Dub
Nomad:

Out of the Blue (1977) – E.L.O.
Steppin’ out:

Rhythm and repose (2012) – Glen Hansard
Maybe not tonight:

Laagstraat 443 (2005) – J.W. Roy
As ge ooit:

Greendale (2003) – Neil Young
Carmichael:

The Final Cut (1983) – Pink Floyd
The final cut:

One Nite Alone (2002) – Prince
Joy in repetition:

Santana III (1971) – Santana
Taboo:

One day you’ll dance for me, New York City (2004) – Thomas Dybdahl
If we want it, it’s right:

Egyptology (1997) – World Party
Hercules:

EN NOG EENS 5X EEN TOP-10

Down the way – Angus and Julia Stone
The white album – The Beatles
Dust bunnies – Bettie Serveert
Self Portrait – Bob Dylan
The ghost of Tom Joad – Bruce Springsteen
Straight from the heart – Carlos Guitarlos
Déjà Vu – Crosby, Stills, Nash & Young
Seaborne West – Daryll-Ann
Orchards/Lupine – DeWolff
Communique – Dire Straits

Donny Hathaway – Donny Hathaway
Weird Scenes inside the gold mine – The Doors
Gatecrashin’ – Eric Vloeimans
Tusk – Fleetwood Mac
Nursery Cryme – Genesis
Achterland – Gerard van Maasakkers
Jazzmatazz, Vol 1 – Guru
She – Harry Connick, Jr.
Israel Nash’s Rain plans – Israel Gripka Nash
Running on empty – Jackson Browne

Rainy Day Music – The Jayhawks
Grace – Jeff Buckley
Electric Ladyland – Jimi Hendrix
Johnny Cash at San Quentin – Johnny Cash
The Köln Concert – Keith Jarrett
Once I was an eagle – Laura Marling
Led Zeppelin IV – Led Zeppelin
Ten new songs – Leonard Cohen
Josephine – Magnolia Electric Co.
Paper walls – Marc Cohn

Push the sky away – Nick Cave
Pentatonic Wars and Love Songs – Otis Taylor
22 Dreams – Paul Weller
Stadtaffe – Peter Fox
Polichinelle – The Prayer Boat
Californication – Red Hot Chili Peppers
Wind om het huis – Ricky Koole
The pros and cons of hitchhiking – Roger Waters
Ashes & Fire – Ryan Adams
Diamond Life – Sade

Universal Mother – Sinéad O’Connor
Liberation – Smoke Feathers
Spinvis – Spinvis
Katy lied – Steely Dan
Songs in the Key of Life – Stevie Wonder
Laughing Stock – Talk Talk
Achtung Baby – U2
A night in San Francisco – Van Morrison
Fisherman’s Blues – The Waterboys
Wolfmother – Wolfmother