Ga naar de inhoud

Alles wat ik wil weten

De boeken die ik tegen beter weten in besteld heb zijn:

  • Superintelligence – Paths, Dangers, Strategies – geschreven door Nick Bostrom
  • Alles wat je wilt weten over hardlopen – geschreven door Mariska van Sprundel

Vandaag kwamen ze binnen. Ik zat te lezen in SPQR – A History of Ancient Rome, een geweldig boek van de historica Mary Beard waar ik afgelopen zondag in begonnen was tijdens een weekendje Wellness in Ermelo.
Wat nu?

Toch maar even het boek van Mariska van Sprundel erbij gepakt. Tenslotte zit ik volop in het hardloopgebeuren momenteel. Binnen de kortste keren had ik de eerste drie hoofdstukken doorgelezen:

  1. De geboorte van de langeafstandsloper
  2. De zin en onzin van hardloopschoenen
  3. Terug naar blote voeten

en waren er al een hoop mythes en dogma’s ontzenuwd want dat is waar dit boek sterk in is. Het is verbazingwekkend te lezen hoe weinig of tegenstrijdige wetenschappelijke onderbouwing er is voor allerlei zaken die als common sense gelden. Zo weet ik niet beter dat je bij hardloopschoenen goed moet kijken of ze voldoende demping hebben. Maar waarom eigenlijk? En is het wel terecht?

Bij al dit soort algemene wijsheden (het doen van rekoefeningen tijdens de warming up) of nieuwe hypes / trends (allerlei voedingssupplementen of het drinken van bietensap) gaat Mariska van Sprundel op zoek naar de achtergrond waar het vandaan komt en waar het beweert een oplossing voor te zijn. Dat levert allerlei verrassende inzichten op waarbij de slotconclusie veelal is dat men het niet honderd procent kan bewijzen.

Hoe interessant het boek van Mary Beard ook is, ik denk dat ik allereerst nog wat verder lees in Alles wat je wilt weten over hardlopen. Als is het maar omdat ik van plan ben om wat gelletjes en reepjes te bestellen nu ik binnenkort will beginnen met wat langere afstanden te gaan lopen.

Misschien is dat wel helemaal niet nodig.

Is het nodig om extra koolhydraten te eten voor een hardloopwedstrijd? Slijt het kraakbeen in je knieën sneller door hardlopen? Gaat dagelijk joggen depressief te lijf?

De hardloopwereld staat bol van de overgeleverde wijsheden over schoenen, voeding, blessures en gezondheid. Goede schoen zouden pijntjes voorkomen en marathons zijn ongezond voor het hart. Maar wat is feit en wat is fictie? Wetenschapsjournalist Mariska van Sprundel is na haar zoveelste blessure vastberaden de wetenschap achter hardlopen te ontrafelen.

Alles wat je wilt weten over hardlopen
Mariska van Sprundel
Uitgever: Amsterdam University Press
ISBN: 9789462989191