Ga naar de inhoud

18124 – zaterdag

Back to basics.

Vanmiddag zag ik de volgende tweet voorbij komen:

Gezocht: enthousiastelingen om in mei/juni nieuwe online fotografiecursus te testen

β€” Else Kramer (@elsekramer) 11 mei 2013

Lang hoefde ik niet na te denken. Dit kwam als geroepen. Ik klikte op de link om mezelf aan te melden. Na het beantwoorden van alle vragen kwam er een afsluitend bericht dat ik binnenkort zal horen of ik in aanmerking kom om mee te mogen testen aan deze nieuwe cursus. Gratis nog wel. Dat zou mooi zijn.

Maar ook al gaat deze kans aan mijn neus voorbij, dan nog ga ik verder aan de slag met mijn spiegelreflex die ik enkele weken geleden weer aarzelend ben gaan gebruiken. Ik heb de smaak te pakken en wil mijn kennis en vaardigheden uitbreiden. Het is grote zonde dat ik deze uitstekende camera (Pentax K-r) eigenlijk zo weinig gebruik, terwijl ik geen kans onbenut laat om met mijn iPhone 4 van vanalles en nog wat een kiekje te schieten. Dat mobieltje heb ik natuurlijk altijd bij me, en de kwaliteit van de foto’s is helemaal niet slecht. Totdat je ze schermvullend op een 24″ beeldscherm ziet. Dan valt het allemaal nogal tegen. Dus sjouw ik nu voortaan mijn Pentax overal mee naartoe. Voor het geval dat.

Gister was zo’n geval dat. Onze dochter was jarig en haar twee kinderen wilden haar uitgebreid feliciteren. Dat levert altijd een mooi tafereeltje op.

Woorden zijn hier verder niet nodig. Eerder overbodig. Hier kan ik uren naar kijken.

Voortaan wil ik trouwens doorgaan (want de oplettende lezer is het misschien reeds opgevallen dat ik dat al een tijdje doe) met het alleen nog plaatsen van zelfgemaakte foto’s bij mijn blogs. Zo maakte onze poes Tika gister haar opwachting in De regels van het spel. Alleen bij hoge uitzondering zal ik nu en dan iets van het web plukken, dit om het hele gedoe rondom copyright te omzeilen. Het is eigenlijk ook nog eens veel leuker om eigen materiaal te plaatsen. En om het te maken. Ja, het kost wat extra tijd. Echter die tijd was je vaak toch al kwijt om een geschikt (copyright-vrij) plaatje op internet te vinden. Ook vergt het wat extra creativiteit. Dat kan geen kwaad nu ik er zo over nadenk. Misschien komt het het totaalbeeld van je blogpost wel ten goede indien je bewuster gaat nadenken over een passende illustratie. Zoeken op het internet is toch een soort van compromis. Alleen wat er is kun je gebruiken. Je voegt niets nieuws toe.

Mocht ik alsnog vastlopen bij het maken van originele blogillustraties, dan krijg ik misschien daarvoor tips aangereikt zou ik in aanmerking komen voor bovenvermelde cursus. Want Else Kramer is ook nog eens een expert op dit gebied, getuige de geweldige blogpost die ze daarover geschreven heeft.

Ik zie mogelijkheden voor mooie nieuwe beeldblogposts. Maar eerst de basisbeginselen van het fotograferen beter onder de knie krijgen.


10 reacties op “18124 – zaterdag”

 1. ik vond die appel in de eiersnijder ook al ijzersterk.

  hoewel ik wel snap dat er niets boven bovenstaande foto gaat.

  je hebt toch niet ook zelf de kat gewurgd voor de foto?

  1. Het zijn de foto’s zoals met de appel en de eiersnijder die ik voor ogen heb, wanneer ik het heb over creativiteit. Dit was makkelijk. Er was al een foto van een champignon in een eiersnijder. De stap naar een appel was snel gemaakt.

   De foto van onze dochter zou ik graag beter gefotografeerd hebben qua belichting, compositie, scherpstelling, enzovoort.

   Nee, ik hoefde alleen maar ‘slaap’ tegen haar te zeggen, en ze was vertrokken πŸ˜‰

 2. Heb me ook ingeschreven. Ik heb een prachtige camera, maar de instelling is altijd auto of vooraf ingesteld. Ik wil graag de PASM ook eens leren gebruiken πŸ™‚

 3. Ik was dat oorspronkelijk ook van plan: zelf foto’s nemen. Momenteel heb ik – uit luiheid vrees ik – gekozen om in de plaats daarvan schilderijen te nemen die op wikipedia commons staan…
  Veel succes met de fotografiecursus! Ik hoop dat ik daar op een dag ook nog tijd voor vind πŸ™‚

  1. Een tijd lang heb ik foto’s van beeldende kunst gebruikt als illustraties bij mijn blogs. Was ook leuk maar soms moeilijk/tijdrovend om een passende te vinden.
   Ik hoop voor jou dat je inderdaad ooit die tijd vrij kunt maken (waar een wil is, is een weg…)

Reacties zijn gesloten.