Ga naar de inhoud

Blogplannen

Het schiet al op:

Nog iets meer dan 345 dagen te gaan en ik kan alweer aan de slag met een nieuwe layout op mijn blog. Stiekem ben ik al rond aan het kijken naar een geschikt nieuw thema dat het huidige kan vervangen. Want je moet natuurlijk wel meegaan met de tijd.

Tot het zover is moet ik wel wat omhanden hebben nu ik niet de hele dag aan de buitenkant van mijn blog kan sleutelen. Daarom gaat 2014 niet alleen het jaar worden van de onveranderlijke layout, maar gaat ook de gehele opzet eens flink op de schop. Een jaar lang zonder enige verandering is natuurlijk iets teveel van het goede.

Dus?

Allereerst geen #50books meer op de zondagochtend. Komende zondag schrijf ik een afsluitende blogpost over dit mijn inziens geslaagde initiatief en draag ik het stokje formeel over aan @drspee (Martha Pelkman) die zo aardig is om op haar blog iedere week een nieuwe vraag te gaan posten. Dat betekent niet dat #50books voor mijn site een gedane zaak is geworden. Mijn plan is om volgend jaar mee te doen aan de vragen die Martha verzint. Ook zijn er nog veel van mijn eigen opgeworpen vragen waar ik zelf een antwoord op wil geven. Het idee is om de dinsdag te reserveren voor het #50books thema.

Maar die zondag dan?

Heb geduld. Eerst iets over de maandag. Een aantal weken geleden zag ik een oproep van @ruudketelaar voorbij komen. Nogal schokkend. Als fervent lijstjeshater (waarin hij mij als bondgenoot mag bestempelen) stapte hij plots over zijn schaduw (ja, Ruud kan dat) en riep zijn lezers en volgers op om met een lijstje te komen. Een top-10 van muziekalbums die je hoog hebt zitten. Onzin! dacht ik. Om een week later uiterst geconcentreerd mijn muziekverzameling door te spitten op zoek naar mijn 10 favorieten. De eerste schifting leverde 60 albums op die alle in aanmerking kwamen om in de top-10 opgenomen te worden. Dat gaat dus niet. En daarom ga ik daarvoor de maandag gebruiken. Elke week een blogpost over één van die albums of over een ander aspect van muziek.

Mooi. Nog meer nieuwe rubrieken doordeweeks of ga je nu vertellen wat er op de zondagochtend gaat komen?

Wel. Ik zit aan de donderdag te denken. Om daar een onderwerp vanuit een geschiedkundige hoek te benaderen. Doe ik toch nog iets nuttigs met die nooit afgemaakte universitaire studie van me. Verder heb ik me voorgenomen om eens kritisch door mijn boekverzameling te gaan. Misschien proberen eens voorzichtig wat afstand te doen van enkele exemplaren die ik toch nooit meer ga (her)lezen en waar ik niet echt een binding heb. Wat is er mooier om dat te doen door zulke boeken netjes in de etalage te zetten zodat een potentieel geïnteresseerde er zijn/haar belangstelling voor kan laten blijken. Ik zit aan de vrijdag te denken. Want de woensdag wil ik vrij houden. Voor een vrije invulling. Fictie bijvoorbeeld.

Ambitieus. Dat is een blogpost op elke doordeweekse dag. Dan zul je de zaterdag zeker wel overslaan zodat je kunt werken aan een blogpost voor op zondag. Voor de opvolger van #50books

Nou… Eigenlijk had ik het plan opgevat om de zaterdag te gebruiken om een zelfgemaakte foto te plaatsen en toe te lichten. Tenslotte heb ik het afgelopen jaar niet voor niets die cursus bij Else Kamer gevolgd. Daar wil ik nog steeds meer mee doen nu ik de basis een klein beetje onder de knie heb. Zou zonde zijn het daar bij te laten.

Euh? Betekent dit alles dat we moeten vrezen dat je de zondag gaat gebruiken voor de broodnodige rust? Het is niet niks wat je allemaal van plan bent.

Nee hoor. Nog steeds lijkt het er op dat ik de zondagochtend wil gebruiken om een blogpost te schrijven onder het genot van de wekelijkse #popmeditatie door @stevengort. Alleen is de vorm me nog niet geheel duidelijk. Ik zit de denken om een stelling te poneren. Cultuurgerelateerd. In de meeste brede zin van de definitie van cultuur. Een stelling waar ik het zelf niet noodzakelijkerwijs mee eens hoef te zijn. Maar die bedoeld is om te prikkelen. Om op te reageren. Wat overigens weer niet verplicht is. Of via een blogpost hoeft. Zoiets.

Klinkt goed. Volle agenda ook. 

Zeker. En dan heb ik het nog niet gehad over de boekbesprekingen voor Een perfecte dag voor literatuur. Of de boekenruil (waar ik te weinig aandacht aan geef) met @JuL1ta. Laat staan onze schrijfschermutselingen via Schrijven, durven en posten. Ik ben bang dat er ook in 2014 nog wel andere initiatieven in een opwelling zullen verschijnen en net zo makkelijk weer uitdoven. Zo gaat dat bij mij. Sommige zaken veranderen dan weer nooit.

Dat was het?

Bijna. Als laatste wil ik hier nog een oproep doen. Wie wil er een keer een gastblog schrijven voor mijn site? Bijvoorbeeld als aanvulling op een bepaalde rubriek. Zodat ik een dagje kan overslaan. Of om een verhaal kwijt te kunnen wat niet toepasselijk is op je eigen site, als je al een eigen site hebt tenminste. Schroom niet, laat het mij weten en we spreken af hoe je de tekst het beste kunt aanleveren en wanneer ik het zal plaatsen. Het lijkt mij een mooie uitbreiding van mijn blog!

Dat was het!

10 reacties op “Blogplannen”

 1. Interessante overwegingen. Doet me deugd dat het (voorlopig) achterwege laten van aandacht voor sleutelen aan de buitenkant nu meer ruimte gaat bieden voor de inhoud. Gelukkig voel je je vrij om af te wijken van alles wat je hierboven beschrijft. Succes!

  1. Dank je. Ik heb het idee dat iets meer structuur me wat meer ruimte geeft. Hoe paradoxaal dit misschien ook mag klinken. Verder klopt het dat ik mezelf niet de verplichting ga opleggen om elke dag of elke week over een thema te bloggen. Eerder dat de thema’s vaststaan voor een bepaalde dag in de week.

 2. Heel mooi dat je je op de inhoud gaat richten. Sleutelen aan de vorm betekent vaak het verdoezelen van de inhoud. Nu wordt de lezer niet afgeleid door een nieuwe lay-out, maar kan zich helemaal op de inhoud richten. Fantastisch!
  Pas wel op dat je niet teveel in de mal van je voornemens laat meenemen. Het kan creativiteit bevorderen, maar ook in de weg zitten. Laat het gezond verstand triomferen!

  1. Dank je voor de wijze woorden! Mijn idee is dat de structuur van een aantal vaste thema’s een soort kapstok zal vormen waar ik wat makkelijker tussentijdse inspiratie aan kan ophangen terwijl ik met iets anders bezig ben.
   Maar, zoals Steven hierboven ook al terecht opmerkt, ik kan daar altijd van afwijken wanneer het mij alsnog niet blijkt te passen. Het moet inderdaad niet belemmerend gaan werken want dan schiet het zijn doel voorbij.

  1. Dat is niet waarom ik het allemaal doe, natuurlijk. Ik ga er zeker geen keurslijf van maken wat verlammend zal werken. Het idee is nu juist om er ruimte door te krijgen. Misschien dat het voor de bezoekers ook wat fijner is wanneer ze weten wat ze op welke dagen (eventueel) kunnen verwachten. En pakt het niet zo uit zoals ik voor ogen heb, dan proberen we weer iets anders uit.

 3. Ik krijg het al benauwd als ik het lees, wat jij jezelf allemaal ‘oplegt’. Maar als het voor jou werkt, ik vind het knap! Man man, waar haal je tijd vandaan.
  Hulde overigens voor het niet sleutelen aan de lay-out. Wél wéér een uitdaging.

  Ik lees. 🙂

  1. Of het voor mij gaat werken is nog maar de vraag. Ik wil alleen wat omhanden hebben nu ik niet meer aan mijn layout kan sleutelen 😉
   Werkt het niet, dan kap ik ermee en ga ik weer iets anders verzinnen.

 4. je ontneemt jezelf de nodige vrijheid. Het lijkt me een te strak plan, althans voor mij. Maar als jij je er thuis in voelt wens ik je alle succes. En vanzelfsprekend kom ik van tijd tot tijd even langs.

  1. Wees welkom 😉
   Niet voor al die onderwerpen ligt de frequentie vast. Wel de dag waarop ik over het onderwerp ga bloggen. En zoals ik bij iedereen hier boven heb aangegeven: bevalt het me niet dan ga ik weer wat anders proberen.

Reacties zijn gesloten.