Ga naar de inhoud

Boekenfatsoen

De boekenweek is weer voorbij en dit jaar heeft me dat vier nieuwe boeken opgeleverd. Twee was ik er van plan aan te schaffen. Een derde moest ik erbij kopen om in aanmerking te komen voor het gratis boekenweekgeschenk (wat dus tevens het vierde nieuwe boek vormde). Thuisgekomen legde ik de nieuwe aanwinsten netjes als stapel op een andere stapel. Van een afstandje keek ik er naar. Best veel boeken, zag ik. Misschien wel ietsjes teveel boeken, vond ik. Waar moest ik ze laten? Wanneer kon ik ze lezen? Het zijn vragen die bijna dagelijks door mijn hoofd spoken. Met meer dan normale belangstelling las ik daarom deze week op Foxxblok hoe @fzwaan zichzelf op boekenrantsoen heeft gezet:

De volgende regels zijn van kracht:
– Een nieuw boek mag worden aangeschaft als er minstens 2 ongelezen boeken uitgelezen zijn. (Dit betekent dat het aantal ongelezen boeken zal afnemen.)
– Een nieuw aan te schaffen boek mag niet meer bladzijden hebben dan (in totaal) de ongelezen boeken die ik daarvoor heb uitgelezen. (Dit betekent dat de hoeveelheid ongelezen bladzijden zal afnemen.)

Het is dat je niet onder zijn blogposts kunt reageren (waarom eigenlijk niet?) maar anders had ik er vast ‘Herkenbaar!’ onder gezet (aha, daarom natuurlijk). Ik besloot spontaan om deze twee regels ook de mijne te maken.

Even een kort terzijde: Vandaag moest ik naar de tandarts. Voor de reguliere controle. Ze vroeg hoe het met me ging. Ik had nog mijn jas aan, dus ik veronderstelde dat ze informeerde naar mijn algemene gemoeds- en gezondheidstoestand en niet mijn gebit in het bijzonder. Goed, was mijn antwoord. Met haar was het een stuk minder gegaan zo begon ze spontaan te vertellen toen ik er verder niet veel aan toe wist te voegen. Veel buikgriep, overgeven, diarree en ander ongemak de afgelopen weken. Maar nu voelde ze zich weer stukken beter. Ze straalde erbij. Ik had geen gaatjes.

Daarna moest ik in de stad zijn. Niet bij boekhandel Polare, maar daar kwam ik toch terecht. Midden in de start van de leegverkoop. Alles moest weg. En op alles werd 50% korting gegeven. Nou, dan kun je met goed fatsoen niet doorlopen. Zeker als je te horen krijgt dat komend weekeinde de kortingen nog hoger worden. Dat kun je die boeken niet aandoen. Dus heb ik de regels nu al met voeten getreden. Met als gevolg een nieuwe stapel in mijn overvolle studeerkamer. Waar moet ik ze laten? Wanneer kan ik ze lezen?

~ ~ ~

8 reacties op “Boekenfatsoen”

  1. Ah, binnenkort is het hier boekenfestijn. Daar zijn alle boeken te koop voor prijzen die variëren tussen de 1 en de 12 euro. Ik heb geen boeken nodig, maar ‘k zal wellicht toch met ’n mandje thuiskomen…

  2. Mag je wel boeken kopen die je ooit gelezen hebt maar nog niet in je bezit hebt? Dat wil ik namelijk nog wel eens doen. Wanneer ik een fijn boek voor een klein prijsje zie, kan ik het moeilijk laten liggen…

    1. Zeker weten. Dat doe ik namelijk ook regelmatig. Ik heb altijd een (groeiende) lijst bij me van titels die ik per se nog eens wil aanschaffen omdat ik ze ooit gelezen heb en ze nog steeds in mijn herinnering rondwaren.

Reacties zijn gesloten.