Ga naar de inhoud

Daar heb je al recht op

In de krant las ik dat zo’n 600.000 kinderen niet naar de tandarts gaan. Reden voor Lilian Marijnissen van de SP om er een stevige tweet tegenaan te gooien:

Een nobel streven. Totdat het je duidelijk wordt dat die kinderen vandaag de dag al gewoon gratis naar de tandarts kunnen. Tot hun 18de levensjaar. Onderdeel van het basispakket.

Dat hebben we dan toch maar mooi geregeld in ons rijke landje.

Waarom dan die tweet van Marijnissen? Zou ze zich vergissen? In de reacties onder de twee verdedigt ze zichzelf als volgt op de tegenwerping dat het tandartsbezoek voor kinderen al in het basispakket zit:

Zou het inderdaad zo zijn dat kinderen niet naar de tandarts gaan in het geval hun ouders de verzekeringspremie voor zichzelf niet op kunnen brengen? Ik had juist eerder het idee, de Nederlandse volksaard indachtig, dat alles wat gratis is met beide handen wordt aangegrepen? Blijkbaar ligt dat volgens Marijnissen en de SP in dit geval anders.

Toen ik het las vond ik het in eerste instantie een vreemde redenering. Totdat ik mijn eigen ervaringen de revue liet passeren. Ook mijn ouders gingen zelden of nooit naar de tandarts en omdat ik er niet om liep te springen om zelf te gaan (welk kind wel?) was er altijd wel een excuus de afspraak voorbij te laten gaan.

Dat was toen een hele opluchting, maar ik heb er letterlijk en figuurlijk de hoofdprijs voor moeten betalen. Wat op 18-jarige leeftijd begon met een kleine ontsteking aan een kies leidde tot een grondige en jarenlange renovatie van mijn verwaarloosde gebit, waarbij het eindresultaat weliswaar redelijk was gezien de staat hoe het was toen de tandarts aan zijn klus begon maar nooit zo mooi als de stralende gebitten die nu in de mode zijn.

Daarom hoop ik dat de ouders van nu wel de moeite nemen hun kinderen naar de tandarts te sturen. Het is een kleine moeite en mits je regelmatig gaat vallen ook de ingrepen reuze mee.