Ga naar de inhoud

De 75-jarige vrouw die over de schutting klom (en niet verdween)

Er werd aangebeld bij mijn ouders. De buurvrouw had zich buitengesloten en kon haar man niet wakker krijgen die op de eerste verdieping lag te slapen. Mijn vader wist niets anders te verzinnen dan met behulp van een ijzerdraad via de brievenbus de voordeur open te krijgen. Na vele pogingen werd het duidelijk dat dit niet ging lukken. Ergens was hij er blij om want het stelde hem meteen gerust dat er niet zomaar op een simpele manier ingebroken kon worden. Tenslotte hadden zij eenzelfde soort slot op de voordeur.

Maar de buurvrouw kon nog steeds niet naar binnen en de buurman sliep vredig door.

Misschien, zo opperde zij, kon mijn vader middels een trapje achter over de schutting klimmen. Geheel tegen zijn gewoonte in gaf mijn 80-jarige vader aan dat hij zich daar toch ietsjes te oud voor voelde. Maar het idee was goed, de huishoudtrap snel gevonden en niemand die de buurvrouw tegenhield om zelf deze hindernis te nemen. Na drie weigeringen (voornamelijk ingegeven door hoogtevrees) gaf de 50-jarige buurvrouw het alsnog snel op. Met veel misbaar richting haar schone slaper die zich van niets bewust was belde ze naar het werk dat ze iets later zou komen.

Op dat moment kwam mijn 75-jarige moeder thuis. Ze overzag de situatie en binnen no-time was ze het trapje opgeklommen en zat ze schrijlings op de 2 meter en 30 centimer hoge schutting (mijn vader had het naderhand opgemeten). En nu? vroeg de buurvrouw. Nu geef je het trapje aan mij, zei mijn moeder en dan zet ik het aan de andere kant neer.

Zo gezegd, zo gedaan. Niet veel later stond ze bij de buren achter op de plaats. Ze maakte de poort open voor de buurvrouw.

Naar binnen konden ze echter nog steeds niet. Totdat mijn vader hen vergezelde. Met een vishengel in de hand. Daarmee kon hij precies bij het raam waar de buurman van zijn welverdiende rust (hij had nachtdienst gehad) lag te genieten. Na enkele ferme tikken tegen het raam werden de gordijnen opzij geschoven en verscheen zijn slaperige gezicht. Het was gelukt. De buurman was eindelijk wakker.

Dit verhaal kregen we op oudejaarsavond te horen terwijl we aan het avondeten zaten. Na afloop vroeg mijn moeder of ze misschien een keertje een proeftraining kon volgen bij de survivalvereniging. Voor als ze nog eens iemand uit de brand moest helpen. Ik wist niet zeker of het een grap was.