Ga naar de inhoud

De boodschapper de vrouw

“The Seperation of the Mother and Child”

Aan het begin van de week schreef ik een blogje naar aanleiding van het boekenweekthema ‘De moeder de vrouw’. Ik was het met de schrijfsters van de open brief aan het CPNB eens dat ‘de vrouw’ in zo veel meer hoedanigheden beschreven kon worden dan voor de zoveelste keer haar moederrol. Zij haalden voorbeelden aan van huisarts of postbode, ik die van wegmisbruiker en overtuigd verdedigers van het weghalen van kinderen bij hun ouders wanneer die illegaal de grens tussen Mexico en de VS proberen over te steken.

Inmiddels heeft president Trump die omstreden regeling herroepen, maar bij mij blijft dat beeld hangen van deze vrouwen die zo verbeten volhielden dat er ofwel niets mis was met deze ogenschijnlijke schending van mensenrechten, of dat ze wezen naar andere partijen die minsten even schuldig waren voor de ontstane situatie en zolang men het niet eens kon worden er vooralsnog geen einde in zicht was voor verbetering.

In The Guardian las ik een column waarin het gegeven dat plots zoveel vrouwen ineens de pers te woord stonden verklaard werd als een tactische zet vanuit het Trump-kamp. Om het harde beleid een zachter, menselijker gezicht te geven.

I don’t believe it’s an accident that the face of these horrific detentions has been overwhelmingly female. It’s an attempt to try to soften what this policy is doing to families – one that failed miserably.
[The Trump administration is using women to defend a horrible policy, Jessica Valentie, The Guardian]

Het zou kunnen. Maar wat ik veel meer geneigd ben te denken is dat deze vrouwen (Sarah Sanders. Kirstjen Nielsen. Ivanka. Melania.) zich helemaal niet zien als pionnen in een schaakspel die naar voren geschoven kunnen worden wanneer de situatie dat vraagt. Ik ben bang dat zij het in grote lijnen eens zijn met de politiek die Trump bedrijft.

Door ze alleen te zien als ja-knikkers of ‘menselijk schild’ voor Trump doe je ze in mijn ogen tekort. En ben je geneigd de ogen te sluiten voor hoe hard en nietsontziend zij zelf in bepaalde opzichten zijn.

~ ~ ~