De Geverfde Vogel op doek

Op de achterflap van The Painted Bird staat geschreven:

“… will stand by the side of Anne Frank’s unforgettable Diary … a powerfully poignant human document …” – Harry Overstreet

Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik Het Dagboek van Anne Frank nog steeds niet gelezen heb. In tegenstelling tot het boek van Jerzy Kosinski. Volgens een voorzichtige schatting heb ik The Painted Bird minstens vijf keer gelezen, als het niet meer is.

Vandaag lees ik in NRC dat er een verfilming van The Painted Bird op het festival van Venetië in première is gegaan. Tot mijn schrik, want ik ben over het algemeen niet gecharmeerd van het boek op doek. Zeker niet wanneer het een favoriet boek betreft.

De recensent is minder terughoudend en beschouwt de drie uur durende film in zwart wit door de Tsjechische regisseur Václav Marhoul als zijn meesterwerk.

Scenario, acteerwerk, cameravoering, montage – The Painted Bird is op alle niveaus een klasse apart.

Het zal wel even duren (denk ik) voordat de film hier in Nederland te zien zal zijn, dus misschien is het een idee het boek nog maar eens te lezen. Wie weet krijg ik dan weer opnieuw zin om me wat meer in het werk van Jerzy Kosinski te verdiepen.