Ga naar de inhoud

Definitief niet

Morgen ga ik NIET de Freedom Trail lopen. Dat was me al steeds duidelijker geworden tijdens de spaarzame rondjes die ik loop na mijn LBO, maar eerder deze avond begon het toch weer te kriebelen.

Vanuit het werk hadden we afgesproken om iets te gaan drinken in het centrum van Arnhem. Daar was het een drukte van belang. Alles stond in het teken van 75 jaar Airborne herdenking en trok een hoop bezoek. Met enig geluk vonden we een plekje op het terras bij het Taphuis (gehuisvest in het voormalige postkantoor).

We bestelden wat te eten en zochten een bijpassend biertje uit wat nog een hele klus was gelet op de lange lijst van mogelijkheden. Voor mij werd het een vandeStreek Broeders. Heerlijk!

Terwijl we gezellig zaten te keuvelen werd aan de overkant op het terras voor de Koepelker plaats gemaakt voor enkele doedelzakspelers. Zij verzorgden de muziek terwijl de eerste wandelaars van de lichtjesloop arriveerden die vervolgens halt hielden omdat op de gevel van het Taphuis historische beelden van Arnhem ten tijde van WO-II werden geprojecteerd. Dat ging zo een heel tijdje door totdat de laatste wandelaars gepasseerd waren.

Iemand uit het gezelschap vroeg mij toen of het klopte dat zondag de Bridge to Bridge gepland stond en of ik dit jaar weer mee zou doen. Ja en nee, zo was mijn antwoord. Even aarzelde ik om uit te leggen dat ik dit jaar niet op zondag maar juist op zaterdag (dus morgen al) van plan was geweest de Freedom Trail te lopen. Ik zag er vanaf, bang dat ik was om mezelf min of meer over te laten halen alsnog te gaan hoewel ik mentaal (en fysiek!) gezien allang overtuigd was dat dit geen goed idee zou zijn.

Het onderwerp ging net zo snel als het gekomen was weer voorbij en het gesprek concentreerde zich nu op de verschillende perspectieven die onze tafelgenoten (o.a. uit Argentinië, Rusland en de Achterhoek) hadden meegekregen voor wat betreft de Tweede Wereldoorlog.

Maar in mijn hoofd was de twijfel al weer volop bezig onrust te zaaien. Zou ik toch…? Wie weet viel het wel mee…? Enzovoort enzovoort. Wat nog versterkt werd toen later op de avond er ook een heleboel hardlopers voorbij kwamen die meededen aan de lichtjesrun. Zij stopten niet om de lichtshow op de gevel te bewonderen maar liepen vrolijk uitgedost verder. En ik kreeg steeds meer zin om me bij hen aan te sluiten en zonder te stoppen door te lopen naar de start van de Freedom Trail bij Papendal.

Een half uurtje geleden heb ik daarom ter zelfbescherming een mailtje naar de organisatie van de Freedom Trail gestuurd dat ik helaas gezien mijn conditie niet van start ga. Het is nu definitief.

~ ~ ~

Wat: Airborne Freedom Trail
Wanneer: 14 september 2019
Afstand: 28 kilometer 18 kilometerr 0 kilometer