Ga naar de inhoud

Digitale opruimhulpjes

Vorig jaar rond deze tijd zat ik midden in een digitale opschoonactie. Ik was bezig onze fotoverzameling te archiveren. Niet al die ongesorteerde foto’s in ettelijke dozen op zolder (dat moet nog steeds gebeuren) maar de vele (honderd)duizenden kiekjes gemaakt met (vooral) smartphones en (in mindere mate) digitale camera’s die zich de afgelopen jaren opgehoopt hebben in diverse clouds, op harde schijven en interne geheugens.

Wat al snel duidelijk werd is dat er heel veel dubbele tussen zaten. Door het elkaar toezenden van foto’s via mail, whatsapp en wat dies meer zij verveelvoudig je binnen de kortste keren de toch al enorme berg aan kiekjes. Hoe kreeg ik orde in de chaos? Want natuurlijk waren al die dubbele foto’s niet echt identiek. De afbeelding misschien wel, maar de bestandsnaam en -grootte, de resolutie, de datum en het tijdstip waren vaak verschillend.

Een nuttig tooltje dat veel werk en tijd uit handen genomen heeft, was Duplicate File Finder. Bovendien gratis en niet alleen beperkt tot het gebruik voor dubbele afbeeldingen. Elk meerdere keren voorkomend bestand kan er in principe mee worden opgespeurd. Erg handig dus, en ik gebruik het dan ook regelmatig.

Deze week kreeg ik een reactie op die blogpost uit onverwachte hoek. Rachel Cook (editor van TheSweetBits) stuurde me een mailtje dat zij een onderzoek hadden gedaan naar diverse vergelijkbare tools om dubbele bestanden op een Mac te vinden en te verwijderen. Of ik misschien zo vriendelijk wil zijn om een link naar hun artikel op te nemen. Natuurlijk wil ik dat. Bij deze:

The Best Duplicate File Finders for Mac

Spoiler alert. Het door mij gevonden tooltje komt niet voor in hun top-3, die er als volgt uitziet:

  • Gemini 2 – Best overall for most people
  • Tidy Up 5 – Most powerful for advanced users
  • PhotoSweeper X – For duplicate photo finder and cleaner

Omdat ik inmiddels alweer heel wat foto’s en andere bestanden verzameld heb in 2020 ga ik eerst eens even kijken of er tussen de door hun gerecenseerde tools misschien betere zitten die ik kan overwegen aan te schaffen voordat ik aan een nieuwe opruimactie ga beginnen.