Donderdag, 2 januari 2014

De goede dictator

Op mijn blogplanning zag ik vanochtend dat ik de donderdag had gereserveerd voor ‘geschiedenis’. Het idee voor vandaag was om naar aanleiding van het boek Jouw gezicht zal het laatste zijn (door João Ricardo Pedro) dieper in te gaan op de Portugese geschiedenis. Ik merkte namelijk tijdens het lezen van dit boek dat een hoop verwijzingen naar bijvoorbeeld de dictatuur onder Salazar, de oorlog in Angola en de Anjerrevolutie aan mij voorbij gingen.

Maar mijn Inge had een andere planning voor mij in petto deze en vorige week, dus van enige voorbereiding kon geen sprake zijn. Om eerlijk te zijn, ik was het zelfs alweer vergeten. Zo goed zit die nieuwe blogplanning nog niet in mijn systeem. Toen ik het dus vanochtend zag staan haalde ik mijn schouders op en verschoof het onderwerp naar volgende week donderdag. Eerst moest ik mijn studeerkamer leefbaar maken na alle interne werkzaamheden die hier in huis hebben plaatsgevonden de afgelopen maanden en waar mijn studeerkamer elke keer weer gebruikt werd als tijdelijke opslagruimte.

Nadat ik de grootste spullen weggewerkt had begon ik door de stapel tijdschriften te gaan die zich op een hoek van mijn bureau hadden verzameld. Het eerste periodiek wat ik pakte was Historisch Nieuwsblad nr 12 December 2013. Op de voorpagina werd melding gemaakt van een artikel over Antonio Salazar. En voor ik het wist zat ik alsnog verdiept in een stukje geschiedenis van Portugal waar ik hoogstwaarschijnlijk volgende week wat meer over ga vertellen.

Antonio Salazar – omstreeks 1940 – fotograaf onbekend