Donderdag, 2 januari 2020

Opruimen

Ik heb nog enkele dagen vrijaf voordat ik aanstaande maandag weer begin op kantoor. Wel heb ik zoiets als bereikbaarheidsdienst en hou ik met een schuin oog mijn werkmail in de gaten. Tot nu toe blijft het heel erg rustig.

Nu de aanbouw van de schuur grotendeels qua binnenwerk gedaan is hebben we een aanvang genomen met een hoop spullen van zolder te halen en te verhuizen naar de aanbouw. Daar gaan we het verder uitzoeken en sorteren om vervolgens de spullen danwel op te slaan, te verkopen of weg te doen. Toen we drie jaar geleden gingen verhuizen heeft dit ons veel tijd bespaard door alles wat we niet meteen nodig hadden of misschien in het geheel niet meer nodig zouden hebben zonder pardon allemaal in te pakken en via de tijdelijke opslag op zolder te zetten. Nu echter is het tijd om alsnog alles goed te beoordelen wat we er mee gaan doen. Een tijdrovend klusje. Echt iets voor de vakantiedagen dus.

~ ~ ~

Archiveren

Tussen de bedrijven door ben ik bezig om met het digitale fotoarchief dat we sinds 2002 hebben opgebouwd iets vergelijkbaars te doen. Veel foto’s zitten ongesorteerd in mappen en er zijn ook nog eens onnoemelijk veel dezelfde foto’s opgeslagen. Dit komt vooral door het overzetten van de individuele archieven die Inge en ik op onze iPhones hebben bewaard. Maar ook door het naar elkaar foto’s doorsturen in de verschillende whatsapp groepen zorgt ervoor dat iedere foto vaak meer dan een keer opgeslagen wordt en in het grote digitale archief op onze externe backup schijf verdwijnt.

Aan het begin van de vakantie had ik me voorgenomen om deze keer nu eens definitief alles uit te zoeken en ik kan zeggen dat ik inmiddels tot het jaar 2017 ben gevorderd dus grote kans dat ik het daadwerkelijk voor elkaar krijg om tot het jaar 2020 te geraken. En dan stug blijven volhouden om voortaan iedere week nieuwe foto’s meteen goed te archiveren.

Wat me goed geholpen heeft bij deze verschrikkelijke klus is het tooltje Duplicate File Finder dat heel handig de foto folders scant op zoek naar identieke foto’s. Je kunt vervolgens via auto select ervoor kiezen om het programma te laten aangeven welke foto’s weggedaan kunnen worden. Voor de zekerheid kun je die later vanuit de prullenbak tijdelijk bewaren als je niet voldoende vertrouwen hebt in het programma. Je kunt het ook met de hand zelf doen, maar dan ben je opnieuw heel veel tijd kwijt.

Het tooltje kan ook aangeven welke foto’s zo goed als het hetzelfde zijn, maar die optie heb ik niet gebruikt.

Oh, en het tooltje beperkt zich niet tot foto’s. Alle documenten die identiek zijn worden vermeld en kunnen op deze manier vlot verwijderd worden om schijfruimte vrij te maken.

~ ~ ~

Persoonlijke statistieken 2020 – dag 2

Het vlees is zwak

Geen vlees – tussenstand: 1 dag geen vlees

Als de wijn is in de man

Geen alcohol – tussenstand: 2 dagen geen alcohol

Mens sana

Niet gesport – tussenstand: 0 dagen gesport