Ga naar de inhoud

Donderdag, 5 januari 2012

Alles is nieuw voor zolang het duurt

Vandaag kreeg ik te horen dat de kosten om mijn auto door de APK keuring te loodsen zodanig hoog uitvallen dat ik heb besloten er van af te zien. Dan beter een nieuwe. Nieuwe tweedehandse. Net zoals de huidige die ik in 2004 kocht. Die was toen weliswaar nieuw voor mij, maar niet nieuw als zijnde auto. Dat was hij in januari van het jaar 2000. Tenminste, dat staat in zijn ‘paspoort’.

Rond die tijd moet de auto in Nederland gearriveerd zijn via een containerschip afkomstig uit een of ander lagelonenland waar hij enkele maanden eerder als nieuw uit een fabriek was gerold.

Maar was hij toen echt nieuw? Wanneer kun je spreken van een nieuwe auto?

Was de auto nieuw toen het allerlaatste onderdeeltje in de assemblagehal door een robot bevestigd werd? Of toen de laatste inspectie in de fabriek aangaf dat de auto aan alle kwaliteitsnormen voldeed en verkocht kon worden? Maar was hij dan nog nieuw toen hij in de container verdween om verscheept te worden? Laat staan toen hij weken later weer uitgeladen werd in de haven van Rotterdam?

Of was hij pas nieuw toen hij in de showroom werd gezet? Met een label ‘NIEUW’ er op geplakt. Maar hoe nieuw was hij nog toen er zich pas na enkele weken een koper aandiende? Want in de tussentijd had de ‘nieuwe’ auto al heel wat meegemaakt. Had hij zeeën bevaren en proefritten ondergaan. Was hij betast en bezeten. Toch werd hij als nieuw verkocht.

Ik denk dat het komt omdat de auto telkens opnieuw nieuw is. Elke keer weer is hij nieuw gegeven de zich veranderende omstandigheden. Hij vernieuwt zich niet, maar is nieuw in een ‘nieuwe rol’. Nieuw als een van de band rollende auto. Nieuw als een goedgekeurde auto. Nieuw als per boot reizende auto.

Zo is de auto slechts een bepaalde periode nieuw. Om daarna weer nieuw te zijn. In zijn volgende hoedanigheid. Welke die ook mag zijn. Elke hoedanigheid is namelijk nieuw voor de auto en vanzelfsprekend is de auto dus nieuw in die volgende hoedanigheid.

Net zoals een nieuwe dag of een nieuw jaar slechts heel even nieuw is. Daarna is het over en gedaan met de nieuwe dag. En is het een nieuwe dag van enkele seconden oud. Om later een nieuwe enkele uren oude dag te zijn.

Tegelijkertijd is iets ook nog eens elke keer nieuw vanuit het perspectief van iemand die er naar kijkt. Toen de klok op de avond van 31 december richting 12 uur ging, was het nieuwe jaar voor mij bijna aangebroken. Terwijl ik wist dat het allang nieuwjaarsdag was in een groot deel van de wereld. Precies om twaalf uur hief ik het glas en wenste mijn vriendin een voorspoedig nieuwjaar. Enkele minuten later haalden we onze kleinkinderen uit hun logeerbedjes om ze het vuurwerk te laten zien. Voor hen was het jaar nu pas nieuw.

Alles is dus slechts een korte periode nieuw om meteen daarna weer nieuw te zijn. Zolang het er is is het continu nieuw. Tot iets compleet verdwenen is. Dat is het definitieve nieuw-zijn als zijnde verdwenen.

Voor mij is dat alles een heel troostende gedachte wanneer ik morgen met mijn beperkte budget een andere auto ga uitzoeken. Ondanks dat ik hoogstwaarschijnlijk de keus laat vallen op een auto met bouwjaar ergens in 2007 zal het voor mij een nieuwe auto zijn.
En de auto zal zichzelf zonder mokken in een nieuwe hoedanigheid van nieuwe verkochte tweedehands auto schikken.

Hoe de keus ook uitvalt, ik heb altijd waar voor mijn geld.

~ ~ ~

Mijn bijdrage voor #wot dd 5/1/2012

Wat is wot? => Write on Thursday

Deze week is het woord NIEUW:
Nieuw [bijvoeglijk naamwoord] • wat nog niet lang bestaat of nog niet gebruikt is
vb: ik heb nieuwe kleren aan
tegenstelling: oud

Zie het blog van Karin Ramaker (@metkcom) voor meer info.

31 reacties op “Donderdag, 5 januari 2012”

  1. Dat foutief schrijven van je naam zit diep in mijn systeem, of in mijn damn autocorrect settings…
   Sorry, en het is inmiddels aangepast.

 1. Die nieuwe occasion zal je straks ook weer allerlei nieuwe belevenissen bezorgen, en vast wel eens een nieuw setje ruitenwissers krijgen, en nieuwe remblokken, en nieuwe banden, en nieuw spul voor in de ruitensproeierT. Totdat een nieuwe APK je opnieuw dwingt een nieuwe vierwieler uit te zoeken. En dan begint alles weer opnieuw.

  Zoals de grote filosoof Elton John al zei: It’s the Circle of Life!

 2. Die verrekte auto’s ook. Mooi hoe ik tijdens het leze dat verrekte gevoel zomaar kwijt ben. Zo prettig schrijf je. Die auto zou ook iets echt dierbaars kunnen zijn. Knap. En dan achteloos switchen naar oud en nieuw en terloops die kleinkinderen. Ik heb dat beeld van dat kind achter dat zolderraam nog op mijn netvlies staan. Roep je hier weer bij mij op. Dank je wel.

  1. Graag gedaan. Hoe die twee kleintjes half slaapdronken zaten te genieten voor het raam op nieuwjaarsnacht is ook een beeld dat ik enorm koester. Daar kan niets materialistisch tegenop!

  1. Ik had de auto alleen maar nodig om mijn nieuwe punt te maken. Fijn dat je hebt doorgelezen. Je zult niet snel hier nog eens een blog over auto’s tegenkomen 😉

 3. Nieuw is inderdaad erg relatief, ik ga komend jaar ook voor een ‘nieuwe’ auto shoppen, nieuw duurt soms ook langer voor het een dan voor het ander

 4. En met die “nieuwe” tweedehandse auto ga je weer allemaal “nieuwe” dingen meemaken, voor de eerste keer tanken, voor de eerste keer een lange rit maken… enz, nieuw is eigenlijk oneindig, elke moment begint er nieuwe minuut, waarin nieuwe beslissingen genomen worden, maar ook nieuwe woorden getypt worden…

 5. zie trouwens net dat jij ook in het boek 30 openbaringen staat… wordt het toch tijd om deze eens aan te schaffen, ken namelijk nog twee anderen die daar instaan…

 6. Zo lang je maar in beweging blijft en je laat inspireren door de dingen die je ziet, maakt het niet uit of je dat in een oude of een nieuwe auto doet.

 7. Het voordeel van blogs in omgekeerde chronologische volgorde lezen. 2007 was wat pessimistisch, er bleek een perfecte groene Ka op je te wachten uit 2009, 30 Januari 2009 om precies te zijn. Ik had, zonder tussenkomst van de garage meneer, zelf de conclusie getrokken dat reparatie duurder zou zijn dan een nieuwe oude, of oude nieuwe

  ~ met plezier gelezen, en de volgende blog ook met plezier gelezen ~

Reacties zijn gesloten.