Ga naar de inhoud

Donderdag, 5 maart 2015

De dagen worden korter

Op de dag dat mijn medebloggers er over gingen bloggen ((Vergeet niet om hier een kijkje te nemen op de site van Not Just Any Book.)) viel bij mij De linkshandigen op de deurmat. Deze avond ben ik er in begonnen. Het eerste hoofdstuk heb ik nu uit. Er volgen nog drie hoofdstukken. Of eigenlijk is het misschien beter te zeggen dat er nog drie dagen volgen. Want zo is het boek namelijk opgedeeld: elk hoofdstuk beschrijft één dag.

Zondag heb ik achter de rug.

Wanneer ik een boek lees kan ik het meestal niet laten om na te gaan hoe de hoofdstukindeling in elkaar steekt. Vooral uit hoeveel bladzijdes de individuele hoofdstukken bestaan heeft mijn aandacht. Ik koester de fantasie dat ik ooit op die manier een dieper liggende laag of geheime sleutel ontdek waar ik dan goede sier mee kan maken in mijn boekbespreking. Wat ik ook doe is vanaf het moment dat ik eenmaal over de helft ben regelmatig kijken hoeveel bladzijdes ik nog te gaan heb tot aan de laatste bladzijde en dan datzelfde aantal bladzijdes terug bladeren om te zien hoever het verhaal toen gevorderd was. Daar heb ik geen speciale bedoelingen mee. Het is gewoon een tic.

Terug naar De linkshandigen.

Hier volgt het aantal bladzijdes per hoofdstuk:

  • zondag: 7 – 70 => 63 blz
  • maandag: 71 – 126 => 55 blz (-8)
  • dinsdag: 127 – 164 => 37 blz (-18)
  • woensdag: 165 – 191 => 27 blz (-10)

Voorlopig ben ik met mijn hoofdstukanalyse nog niet verder gekomen dan dat de dagen korter worden. Net nu de lente nadert en binnenkort de klok verzet moet worden in verband met de zomertijd.

Maandag Morgen maar eens verder lezen.

Wanneer Simon Sinkelberg, beter bekend als cartoonist Zink, breekt met de redactie van zijn krant, gaan alle remmen los. Hij scheurt weg in zijn auto en neemt een jonge vrouw mee die met een cellokoffer staat te liften. Wat volgt is een dollemansrit die steeds mysterieuzere vormen krijgt, zeker wanneer Simons verleden hem onderweg komt inhalen. Waar wil de celliste heen? En wat zou er werkelijk in haar koffer zitten? De linkshandigen is een meeslepende roman over het karikaturale, over ironie, privacy en ‘de sinistere gave van de linkshandigheid’.

De linkshandigen
Christiaan Weijts
Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN 9789029589666