Ga naar de inhoud

Donderdag, 6 december 2018

Van 1996 tot en met 2016 heb ik in Arnhem gewoond. Tenminste, dat dacht ik. Nu ik Arnhem heb verruild voor de gemeente Bemmel kreeg ik van de sint een boekje waarin al meteen op de eerste bladzijdes duidelijk werd gemaakt dat ik al die tijd juist níet in Arnhem heb gewoon, maar Arnhem-Zuid. En dat is toch echt iets anders:

Arnhem is Arnhem-Noord, waar het hart en de ziel van de hoofdstad van Gelderland liggen. Niet alleen in het centrum, ook in omringende wijken zoals Klarendal, de Geitenkamp en het Spijkerkwartier. Arnhem-Zuid zou ook een buitenwijk van iedere willekeurige andere stad kunnen zijn.
[p.12, De Rijn, de Fles, Arnhemse Meisjes en Vites, Remco Kock]

Ik wist dat natuurlijk wel. Toen we de beslissing namen om samen te gaan wonen en ons oog viel op Arnhem, werd ons al snel duidelijk dat het centrum in Arnhem-Noord veel minder geschikt was. Niet alleen was het veel duurder om passende woonruimte te vinden, ook bracht het veel ongemak met zich mee wat typisch is voor een drukke binnenstad zoals weinig parkeerruimte, geluidsoverlast tot laat in de nacht en meer van dat. De keus was al snel gemaakt, wij gingen iets zoeken in Arnhem-Zuid. En daar hebben we nooit spijt van gehad. Tenslotte was Noord op fietsafstand en lagen de vele voordelen die een ‘grote stad’ had nog steeds binnen handbereik. Voor ons was het ’the best of both worlds’ en namen we de neerbuigende grapjes die gemaakt werden over Zuid op de koop toe.

Zuid is de tegenpool van Noord: kindvriendelijk, vlak en veilig. In Noord is het heuvel op, heuvel af. […] Noord is de stad, Zuid is, tja, wat? Het centrum van Zuid is Kronenburg. Overdekt winkelen. Kronenburg symboliseert Arnhem-Zuid. Niet romantisch, wel praktisch.
[p.11]

Voor ik het vergeet te zeggen, het boek van Remco Kock waar ik deze twee citaten vandaan halen is verre van een neerbuigend boek over Arnhem-Zuid. Integendeel, het is een verzameling korte verhalen over Arnhem waar de schrijver op zeer komische wijze de draak steekt met Arnhem en de Arnhemmers in het algemeen en zichzelf in het bijzonder. Ik ben er deze avond in begonnen en moest al verscheidene keren hardop lachen. Iets wat me niet vaak overkomt tijdens het lezen. Kopen dat boek als je Arnhem wat beter wilt leren kennen.

De Rijn, de Fles, Arnhemse Meisjes en Vites
Menno Kock
Uitgeverij Kontrast
ISBN 9789492411334

~ ~ ~