Ga naar de inhoud

Duolingo in de herkansing

Eind van de maand ga ik weer naar Roemenië. M’n zevende tripje dit jaar als ik me niet vergis. En nog steeds spreek ik geen woord Roemeens ondanks al mijn goede voornemens die ik eind vorig jaar had. Het leek me toen een mooie aanleiding om de taal te leren nu ik de kans kreeg om er regelmatig naar toe te gaan. Helaas is het er niet van gekomen.

Twee keer heb ik een poging gewaagd. Eerst op de site van Goethe Verlag, maar die sprak me na een aanvankelijk veelbelovende start toch niet aan. Een paar maanden later probeerde ik de Duolingo app. Dat hield ik langer vol. Echter een weekje in Boulder, Colorado voor een intensieve workshop verstoorde het ritme. Eenmaal weer thuis pakte ik in plaats van de dagelijkse taallessen het dagelijks hardlopen op.

Nu ik afgelopen maandag een volgende trip naar Roemenië had geboekt wat bij toeval samenviel met de start van Stoptober leek het me wel logisch om te stoppen met mijn uitstelgedrag. Opnieuw heb ik voor de Duolingo methode gekozen. Maar nu focus ik me op de desktop versie. Ik kreeg namelijk te horen dat je daar meer uitleg over grammatica en spelling kunt opvragen dan bij de mobiele app.

Door op een module te klikken waar je toegang tot hebt (in mijn geval Basics 1 omdat ik weer van voor af aan ben begonnen) kun je niet alleen op ‘start’ klikken om met de les te beginnen, maar ook op een sleutel of een lamp. De sleutel geeft je de mogelijkheid om via een test de module meteen af te ronden in plaats van alle lessen te volgen. Het lampje geeft je toegang tot een overzicht van taalkundige tips die van nut kunnen zijn bij de lessen uit de module.

Het is vervolgens een kleine moeite om die tips naar een word document te kopiëren zodat je altijd een handig naslagwerk bij de hand hebt, wat je eventueel ook nog kunt uitbreiden met informatie die je op andere plaatsen kunt vinden.

Wat ik nog niet eerder ontdekt had is dat je na het beantwoorden van een vraag onder in het scherm kunt doorklikken naar een forum waar je een reactie kunt plaatsen indien je niet begrijpt waarom je antwoord niet goed was. De discussies die daar ontstaat zijn waardevolle aanvulling op de standaard leerstof en in veel gevallen leer je ook nog eens veel over de Roemeense cultuur. En soms is het heel vermakelijk om te lezen.

Hopelijk leiden al deze extra hulpmiddelen er toe dat ik het nu wat langer weet vol te houden.