Ga naar de inhoud

Er schuilt geen echte kok in mij – en daar ben ik blij om!

Ik kan dus niet koken.

Het stadium dat ik water liet aanbranden tijdens eitjes koken ligt weliswaar achter mij, maar daarmee is toch wel een van de belangrijkste wapenfeiten meteen bekend gemaakt.

Natuurlijk lukt het mij nu een eenvoudige maaltijd samen te stellen. Zeker wanneer die gestoeld is op oerhollandse ingrediënten zoals aardappelen, bloemkool en stooflapje. Maar ook macaroni en bami zijn gerechten die ik durf te bereiden en te serveren.

Echter, ik kan dus niet koken.

Want een echte kok ziet een gerecht voor zich wat nog niet bestaat. Wat nog nooit gemaakt is misschien. Er is nog geen recept voorhanden, slechts het eureka gevoel dat met een beetje van dit en een beetje van dat er een eindproduct kan ontstaan wat fantastisch zal smaken. En er nog mooi uitziet ook. Want het oog wil ook wat.

De echte kok kijkt naar een stuk vlees en weet al welke behandeling er nodig is om dit vlees optimaal te gebruiken. Welk stukje het beste smaakt. Hoe dik of dun er gesneden moet gaan worden. Hoe lang het op het vuur moet staan en met welke kruiden. En zelfs hoe het uiteindelijk zal smaken. Alleen maar door er naar te kijken.

Ik kijk naar een stuk vlees, en zie een stuk vlees.

En pak het kookboek om te zien wat er moet gebeuren. Snijden, bakken of stoven, wachten, kookwekkertje erbij. Als de tijd voorbij is, volgende handeling. Niet proeven of het goed genoeg is, maar precies volgens de tijdsregels van het recept. Geeft in de meeste gevallen een goed resultaat. Hier onderscheiden zich de echte kok en ikzelf sterk van elkaar.

Maar waar we allebei hetzelfde over denken is het idee dat we iets bereiden wat met smaak gegeten kan worden. Waar iemand van kan genieten. In het geval van de echte kok ligt de lat hoog en wordt gestreefd naar een hemelse smaaksensatie, in mijn geval hoop ik dat men het voorgeschotelde bord eten met smaak helemaal op eet. En met een voldaan gevoel van tafel gaat.

Waar ik niet op hoop.
Dat men een hapje neemt.
Wat proeft.
Nog wat langer proeft.
En dan alles uitkotst!

Zoals een echte kok!

Zoals Gordon Ramsay!

 

Hier verschillen zich de echte kok en ikzelf onoverbrugbaar van elkaar.


Geschreven tijdens de bereiding van een heerlijke Chili con Carne volgens het boekje/zakje.