Ga naar de inhoud

Genesis 4

Genesis 4 – Kaïn doodt Abel

De verbannen man en vrouw, beter bekend als Adam en Eva hebben gemeenschap en krijgen twee kinderen: Kaïn en Abel. Later wordt Kaïn landbouwer en Abel herder. Beiden brengen regelmatig offers aan God. Zoals het hoort. Dat God meer aandacht heeft voor de offers die Abel brengt zet kwaad bloed bij Kaïn. Ondanks wijze woorden van God lokt Kaïn zijn broer Abel mee en slaat hem dood. Daarop vervloekt God Kaïn voor deze daad. Er blijkt echter onderhandelingsruimte want Kaïn vindt zijn straf die God over hem uitsprak te zwaar, bang dat hij is dat eenieder hem uit wraak kan doden eenmaal weggestuurd in de wijde wereld. God komt met een compromis:

‘Als iemand jou doodt, zal dat zevenmaal aan hem worden gewroken.’
En hij merkte Kaïn met een teken, opdat niemand die hem tegenkwam hem zou doodslaan.

Kaïn vertrekt naar het land Nod ten oosten van Eden waar hij zich vestigt. Dan volgt een passage over de stamboom die ontspringt uit Kaïn en zijn vrouw. Zij krijgen een kind genaamd Henoch, die een zoon genaamd Irad krijgt, enzovoorts enzoverder.

Terug bij Adam en Eva lezen we aan het eind van dit hoofdstuk over een nieuwe zoon die zij krijgen, genaamd Set.

Kaïn doodt Abel (ca.1600), Peter Paul Rubens (1577-1640)

Omdat ik tijdens de studie Algemene cultuurwetenschappen regelmatig merk dat enige bijbelkennis wel handig is, ben ik maar weer eens met dit ‘boek der boeken’ begonnen.

Alle blogposts over de bijbel zijn hier te vinden.