Ga naar de inhoud

Genesis 9

Genesis 9 – Noach dronken en naakt

Na de zondvloed wordt Noach en zijn zonen door God gezegend. Hij drukt hen op het hart vruchtbaar te zijn en talrijk te worden. Ook laat hij hen weten dat alle dierlijke wezens ontzag voor hen zullen voelen. En dat alles wat leeft en beweegt hen tot voedsel zal dienen. Maar er volgt ook een waarschuwing: God zal genoegdoening eisen van iedereen die zijn medemens doodt. Een regenboog zal dienen als teken van het eeuwigdurend verbond tussen God en de mens, en alle levende wezens die met hen uit de ark zijn gekomen. Nooit meer zal er een zondvloed komen. 

Noach pakt zijn oude werk als landbouwer weer op en begint met een wijngaard aan te leggen. Van de wijn die hij maakte dronk hij op een dag ietsjes te veel en viel dronken en piemeltjenaakt in slaap. Het was zijn jongste zoon Cham (inmiddels vader van Kanaän die hem zo zag liggen in zijn tent. Cham vertelde dit aan zijn twee oudere broers, Sem en Jafet, die achteruit lopend met een mantel hun vader wisten te bedekken zonder zijn naaktheid te zien. Het feit dat Cham hem zonder kleren had gezien was voldoende reden voor Noach om een vloek uit te spreken. Hij had natuurlijk ook wat minder kunnen drinken en zijn kleren kunnen aanhouden. Waarom de toorn van Noach zich op Kanaän richtte en niet op Cham is me niet duidelijk, maar dit is wat hij zei:

‘Vervloekt zij Kanaän,
knecht van zijn broers zal Kanaän zijn,
de minste van alle knechten.
Geprezen zij de HEER, de God van Sem;
knecht van Sem zal Kanaän zijn.
Moge God ruimte geven aan Jafet,
hem laten wonen in de tenten van Sem;
knecht van Jafet zal Kanaän zijn.’

Noach dronken en ontdeckt leggende […] (1659), Pieter Hendricksz. Schut (ca.1619-na1660)

Omdat ik tijdens de studie Algemene cultuurwetenschappen regelmatig merk dat enige bijbelkennis wel handig is, ben ik maar weer eens met dit ‘boek der boeken’ begonnen.

Alle blogposts over de bijbel zijn hier te vinden.