Grote opruiming

Iets anders wat ik van plan ben naar aanleiding van onze verhuizing begin volgend jaar is om eens kritisch te gaan kijken naar de vele abonnementen die ik heb op (digitale) tijdschriften. Mijn huidige werkkamer is in de loop der jaren aardig dichtgeslibt met steeds weer nieuwe boekenkasten. In ons nieuwe huis heb ik weliswaar ook de beschikking over een eigen ruimte maar die wil ik zoals ik er nu naar kijk niet zo overvol meer hebben.

Een begin is dus om te zorgen dat er niets meer bijkomt. En misschien ga ik ook wel wat minder (helemaal geen lijkt me voorlopig te ambitieus) boeken kopen. Het idee is dat ik eens serieus ga kijken wat ik allemaal in mijn bezit heb en wat ik echt mee will nemen. Zeker de boeken die ik ooit gelezen heb maar die geen blijvende indruk hebben achtergelaten maken een grote kans te belanden bij de kringloop, bieb of rechtstreeks bij geïnteresseerde gegadigden.

Misschien kan ik hiervoor het halfslachtige project Mijn boekenkast weer eens nieuw leven inblazen. Ik zou bijvoorbeeld per auteur kunnen aangeven welke titels meegaan naar het nieuwe adres en welke ‘in de aanbieding’ gaan.

Met de tijdschriften kies ik voor een andere aanpak. Voorlopig ga ik die meeverhuizen. Maar eenmaal tegen de tijd dat ik ze ga uitpakken gaan ze niet meteen de kast in. Beginnend met de oudste edities blader ik ze door en bewaar alleen de interessante artikelen. Die scan ik vervolgens in om ze digitaal te bewaren. Zo hoop ik toch plezier te blijven hebben van alles wat ik ooit heb verzameld.

Ook de abonnementen op digitale tijdschriften en nieuwsbrieven neem ik onder de loep. Niet omdat die fysieke ruimte innemen. Eerder omdat ik er in veel gevallen toch niet aan toekom om ze te lezen. Nu hebben ze soms het effect dat ze me storen. Ik blader ze door zonder ze echt te lezen en in die zin is het eigenlijk verloren tijd. Dan kan ik ze maar beter helemaal niet zien en de tijd aan iets anders besteden. Eigenlijk werk ik hier dus aan ruimte in mijn hoofd.

Voorlopig zijn het allemaal plannen. Of het er daadwerkelijk van komt is de vraag. Ik ben erg gehecht aan mijn verzameling dus er zal wat wilskracht voor nodig zijn om deze stappen ook daadwerkelijk te maken.

2 gedachten over “Grote opruiming

  1. Dat klinkt als een grote uitdaging! Maar inderdaad: ruimte in je boekenkast en je computer betekent vast ook meer ruimte in je hoofd. Het helpt mij altijd wel om te bedenken dat iemand anders misschien wel blij zal zijn met het boek dat ik naar de kringloop of openbare boekenkast breng.

    • Ik denk iedere keer weer dat het me makkelijk zal afgaan om boeken en tijdschriften weg te doen, maar in de praktijk valt het vies tegen. Maar deze keer ben ik van plan om door te zetten. Niet alleen omdat de fysieke ruimte het vereist, maar vooral omdat ik zoals je terecht aangeeft streef naar meer ruimte in mijn hoofd.

Reacties zijn gesloten.