Ga naar de inhoud

Halfjaarlijks tijdverdrijf

Ieder half jaar opnieuw, dezelfde flauwe grappen en verwarring rondom het verzetten van de klok. Alsof het de wereld compleet op z’n kop zet, terwijl het uiteindelijk niet meer is dan een uurtje langer of korter slapen.  Zo ervaar ik het tenminste.
Vanavond ga ik dus op mijn gewone tijdstip naar bed en slaap ietsjes langer dan anders. Daarna ga ik over tot de nieuwe orde van de dag en heb het er verder niet meer over. Totdat ik op kantoor kom. Dan heeft iedereen het over niets anders. De ontwikkelingen in Catalonië bijvoorbeeld zullen slechts zijdelings ter sprake komen, want wat is er nu belangrijker dan dat we een uurtje minder, of was het nu een uurtje meer, hebben kunnen slapen.
Daarom ben ik blij dat in december het Europees parlement een poging gaat doen deze tijdsverspilling af te schaffen. Ik hoop dat ze daar succesvol in gaan zijn. Waar ik alleen bang voor ben is dat we de dan het eerstvolgende moment waarop de klok niet meer vooruit of achteruit gezet hoeft te worden we misschien nog wel meer aandacht gaan krijgen voor deze verloren traditie met alle bijbehorende grappen en verwarring.
Waar ik verder benieuwd naar ben is of we ooit de volgende stap ook nog durven maken, namelijk het afschaffen van al die tijdzones. Daar raak ík nou echt van in de war. Wat er voor in de plaats zou moeten komen weet ik eerlijk gezegd niet. Vandaag las ik over ‘Earth Time’:

When it’s noon in Greenwich, Britain, let it be 12 everywhere. No more resetting the clocks. No more wondering what time it is in Peoria or Petropavlovsk. Our biological clocks can stay with the sun, as they have from the dawn of history. Only the numerals will change, and they have always been arbitrary.
[Time to Dump Time Zones, The New York Times, James Gleick]

Of het een redelijk alternatief is, vraag ik me af. Wanneer ik het in zijn totaliteit probeer te begrijpen lijkt het nieuwe verwarring te introduceren als prijs voor het oplossen van de misverstanden rondom de verschillende tijdzones. Dan los je per saldo in mijn beleving nog niets op. Ik wacht nog wel even op een meer aansprekender oplossing. Welterusten.

2 reacties op “Halfjaarlijks tijdverdrijf”

    1. Kijk! Dat vind ik nog eens een goed voorstel. Blijft alleen natuurlijk nog wel dat probleem over dat bijvoorbeeld zes uur overal iets anders kan betekenen qua welk moment van de dag het is. Maar volgens het artikel waar ik naar refereerde is dat slechts een kwestie van wennen.

Reacties zijn gesloten.