Hannibal en Red Dragon – Thomas Harris

Vanavond ga ik drastische maatregelen nemen. Er is ruimte nodig in de boekenkast, en wel bij de letter ‘H’. Waarom? Daarvoor zul je tot morgen moeten wachten. Wat ik je in ieder geval nu al kan verklappen is dat er twee boeken in één klap uitvliegen. Ze kunnen bij jou landen, indien je interesse hebt.

You remember Hannibal Lecter: gentleman, genius, cannibal. Seven years have passed since Dr. Lecter escaped from custody. And for seven years he’s been at large, free to savor the scents, the essences, of an unguarded world. But intruders have entered Dr. Lecter’s sanctuary, piercing his new identity, sensing the evil that surrounds him. For the multimillionaire Hannibal left maimed, for a corrupt Italian policeman, and for FBI agent Clarice Starling, who once stood before Lecter and who has never been the same, the hunt for Hannibal Lecter has begun. All of them, in their separate ways, want to find Dr. Lecter. And all three will get their wish. But only one will live long enough to savor the reward…

Hannibal
Thomas Harris
Uitgever Dell Publishing
ISBN 9780440295815

Sexual hunger; demonic violence; sinister logic – the lethal components of a deadly formula driving a psychopath in the grip of an unimaginable delusion; a boastful killer who sends the police tormenting notes; a tortured, torturing monster who finds ultimate pleasure in viciously murdering happy families, and calls himself … The Red Dragon.

Red Dragon
Thomas Harris
Uitgever Arrow Books
ISBN 9780099111511

Lang voordat ik ergens rond 1995 de film Silence of the Lambs (1991) voor de eerste keer te zien kreeg (geleend in de videotheek), had ik al zo’n vijf jaar eerder Manhunter (1986) gezien (nagesynchroniseerd op een duitse tv-zender). Iets wat ik me tijdens het kijken van Silence of the Lambs niet realiseerde. Ik was best wel onder de indruk van de film met Jodie Foster en Anthony Hopkins en toen ik later ‘ontdekte’ dat het een verfilming was van een thriller geschreven door Thomas Harris besloot ik die gaan te lezen (geleend in de bibliotheek).

Het boek viel me tegen.

In 2001 verscheen Hannibal, de opvolger van Silence of the Lambs. Zodra de film op dvd uitkwam ben ik deze gaan lenen bij de videotheek. Ik wist dat de verfilming ook weer naar aanleiding van een gelijknamig boek door Harris was, maar tot nu toe had ik de verleiding weerstaan om het boek mee te nemen uit de bibliotheek.

De film viel me tegen.

Niet veel later zag ik het boek staan in een boekwinkel op het vliegveld van Minneapolis waar ik vanwege een overstap wat tijd over had om wat rond te neuzen. Omdat ik zin had in niet al te zware lectuur voor de terugreis naar NL kocht ik in een opwelling het boek. Ik was denk ik vergeten wat ik van de film gevonden had. Misschien kan het ook zijn dat ik in de VS wat bevattelijker ben voor al die wervende teksten vooraan in het boek.

Het boek viel me tegen.

Hierna had ik het wel gehad met Thomas Harris en Hannibal Lecter. Dacht ik. De hele heisa met betrekking tot de verfilming van zijn boek Red Dragon in 2002 ging langs me heen. Totdat ik een aankondiging van Manhunter zag in de tv-gids en in het begeleidende artikel te lezen kreeg dat dit een eerste, ietwat vrijere verfilming was van Red Dragon. Bleek dat dit boek al in 1981 verschenen was. Diezelfde week keek ik naar Manhunter op tv.

De film vond ik (wederom) goed (behalve de vele onderbrekingen voor reclame).

Opnieuw kreeg ik de kriebels. Zou ik toch nog eens een boek van Thomas Harris moeten proberen waarin Hannibal Lecter een rol speelt? Ik nam me voor er niet naar op zoek te gaan, maar als ik het tegen het lijf zou lopen om het dan gewoon te kopen. Blijkbaar moest het zo zijn want al snel stuitte ik op het boek bij de plaatselijk boekhandel (omdat ik er hoogstwaarschijnlijk onbewust naar op zoek was) en kocht het.

Het boek vond ik goed (hoewel ik de film Manhunter beter vind).

De film Red Dragon heb ik trouwens nog niet gezien.

Eindoordeel: mogen allebei weg

Wil je ze graag hebben? Dan is het misschien een idee dat je ze samen met de twee boeken van Russell Andrews (Gideon en Icarus) van mij overneemt (tegen bestelkosten of gratis af te halen).
Jij blij, ik blij. Wat denk je, deal?

Ga naar mijn boekenkast om alle tot dusverre besproken boeken te vinden en wie weet zit er eentje tussen die weg mag en waar jij al tijden naar op zoek bent. 


2 gedachten over “Hannibal en Red Dragon – Thomas Harris

  1. .. ik vond de films ook geweldig en de boeken niet zo.. (Red Dragon is – als film – ook geweldig!) Ik kijk nu – op aanraden van Renée – naar Hannibal de serie. Met Laurence Fishburn, Hugh Dancy en Mads Mikkelsen. Huiveringwekkend, aanrader!
    Ik hoop dat je er een nieuwe eigenaar voor vindt!

Reacties zijn gesloten.