Ga naar de inhoud

Het werkt echt

Met nog zo’n vijf weken te gaan dit jaar (waarvan twee als vakantie) kan ik nu al zeggen dat er door mij weer meer gelezen is dan vorig jaar. Op mijn leeslijst staat de teller op 26 titels net zoals een jaar eerder pas op ’t eind van de twaalf maanden. Het moet dus lukken om de dertig te halen.

Is het mij alleen om deze persoonlijke records te doen? Lezen hoort toch ontspanning te bieden en geen stressvolle race naar meer meer meer? Want dan kan ik net zo goed aan binge-reading gaan doen. Nee, vergeet de records. De reden waarom ik vandaag even wil stilstaan bij het feit dat het me gelukt is wat meer te lezen dan voorgaande jaren is vooral omdat ik voor mezelf heb bewezen dat ik het nog kan.

Een paar jaar geleden merkte ik dat het me steeds moeilijker afging langere tijd achter elkaar te lezen. Teveel afleiding. En dan voornamelijk van social media. Continu checken of er geen nieuwe berichtjes of statusupdates waren. Plus de tijd die hierdoor ‘verloren’ ging. Tel daarbij de tijd op die opging aan televisie kijken en je snapt dat ik niet veel boeken uitgelezen kreeg.

Daarom ben ik wat zaken gaan veranderen omdat ik het idee had dat lezen mij wel altijd de meeste bevrediging gaf. Rigoreus heb ik veel social media accounts stopgezet en mezelf ook gedwongen minder tijd op internet door te brengen. Daardoor moest ik vooraf bij mezelf meer te rade gaan wat ik eigenlijk op internet wilde gaan doen voordat ik uit routine de browser aanklikte. Niets bijzonders, was vaak het antwoord. Waarna ik het alsnog achterwege liet en een boek (weer op)pakte.

Idem met televisie kijken. Eerst even nadenken waarom ik de afstandsbediening erbij pakte. Was er iets wat ik speciaal wilde zien? Of, wat minstens zo vaak voorkwam, was er iets waarvoor de televisie moest aan blijven staan nadat dat ene programma was afgelopen? Nee? Uit dat ding!

In het begin was het moeilijk. Maar doe het een tijdje en het wordt een nieuwe gewoonte. Alles valt aan- of af te leren. Aldus kreeg ik steeds meer vrije tijd tot mijn beschikking. Die ik trouwens niet alleen opvulde met lezen. Het had als positief bij-effect dat ik ondere andere meer ging sporten. Hardlopen in mijn geval. En ik weet niet of het iets met elkaar te maken heeft, maar de ontspannende werking van hardlopen (zo werkt het althans bij mij) in combinatie  met minder negatieve energie (die ik toch regelmatig overhield na het bezoeken van sommige internetsites) hebben me geholpen mijn concentratieboog voor het lezen te vergroten.

Tegenwoordig kan ik makkelijk enkele uren achtereen lezen zonder dat ik de behoefte voel om mail, twitter of iets dergelijks te checken. Het is eerder dat ik het bestaan van die zaken compleet vergeet. De televisie gaat al bijna niet meer aan. Hooguit voor het nieuws tijdens het avondeten. Of een aflevering van het een of ander op Netflix. En dan laat ik het echt bij eentje.

Nu alleen nog iets zien te verzinnen hoe ik minder kan gaan werken. Want dat weerhoudt me momenteel het meest om nog meer te kunnen lezen. Gelukkig heb ik niet zo heel veel uren slaap nodig.

~ ~ ~